A PÁRHUZAMOS VILÁGOK LÉTEZNEK ÉS EZ HAMAROSAN IGAZOLHATÓ LESZ

A PÁRHUZAMOS VILÁGOK LÉTEZNEK ÉS EZ HAMAROSAN IGAZOLHATÓ LESZ

Létezik-e egy másik éned, aki éppen ebben a pillanatban egy párhuzamos univerzumban olvassa ezt a cikket? Dr. Brian Greene, az Elrejtett valóság: párhuzamos univerzumok és a kozmosz mélységes törvényei című könyv szerzője, úgy véli, hogy valószínűleg létezik a természet különös trükkje; és annak bámulatos lehetőségeit is kifejti ebben a háromperces interjúban.

Egyre több kozmológus ért egyet Greene-nel abban, hogy ahol mi vagyunk, az csak egy a sok világegyetem közül, s ezek közül legalább egy ilyen világ hozzásimul a miénkhez, talán csak egyetlen milliméterre tőlünk. Mi azért nem látjuk ezt a világot, mert az a mindennapi valóságunk négy dimenziójától különböző tértípusban létezik.


A Massachusettsi Műszaki Egyetemen Max Tegmark úgy véli, hogy a „sok univerzumnak” ez a multiverzum modellje a modern fizikán alapszik és végül igazolható, megjósolható és megcáfolható lesz. „Ez nem sci-fi” – mondja – „ez valódi tudomány.”

Ahogyan a CERN Nagy Hadronütköztetője is fejlődik, a tudósok mindinkább egy „új fizikáról” beszélnek a látóhatáron, amely a kilátások szerint segíthet a tudósoknak az univerzum még több felfedezetlen titkának a megértésében. Ez az új megközelítés magában foglalja a sötét energiának a jobb megértését – ez egy olyan misztikus erő, amit néhány forradalmi gondolkodó utalásnak vél arra, hogy egy univerzum „nővérünk” lapul a szomszédságunkban.

A kozmológusok különös eseményeket figyeltek meg. Ilyen például, hogy a 2,2 millió fényév távolságra lévő Androméda galaxis 200000 mérföld/órás sebességgel száguld a Tejút felé. Ennek a jelenségnek akkor van értelme a logika szerint, ha egy láthatatlan univerzumból szivárgó gravitáció húzza egymáshoz a két galaxist.

A WMAP űrteleszkópnál dolgozó kutatók nemrégiben felfedeztek egy tízezerszer nagyobb erőt, mint a Tejútrendszer, amelyről azt hiszik, hogy hatásos bizonyítékként szolgálhat arra, hogy egy párhuzamos univerzum lehet a környéken.

A párhuzamos világok kutatására tett újabb kísérlet során a NASA üzembe helyezte az Kettes Alfa Mágneses Spektrométert a Nemzetközi Űrállomáson azért, hogy olyan adatokat rögzítsen, amelyek bizonyíthatják más univerzumok létezését, amelyek közül néhány talán antianyagból áll. Ennek a kozmikus rejtélynek a megfejtése világméretű érdeklődést váltott ki. A projektet támogatja a legtöbb európai nemzet, valamint Tajvan (Taiwan), Kína, Oroszország és az Egyesült Államok.

Megpillanthatunk-e valaha egy másik univerzumot? A nemrégen készült PBS interjúban, az „Univerzum rejtélyei”-ben, a Dél-Kaliforniai Egyetem kozmológusa, Clifford Johnson, közölte, hogy helyesnek véli, hogy a fikció ilyen összefüggésében gondolkodjunk erről, ugyanakkor ez egyúttal egy olyan dolog is, amit a tudósok felfedezhetnek. Néhányan azt javasolják, hogy a bennünket felépítő anyag – a gravitációnk és a mágnesességünk anyaga és erői – olyan elemekből áll, amelyek minket ehhez az univerzumhoz ragasztanak.


Ezek nem engedik meg, hogy mi elhagyjuk a saját előre-hátra, fel és le, balról-jobbra mozgó négy dimenziónkat, és az időérzékünket. Talán egészen közel van egy másik univerzum, ámde ahhoz, hogy megfigyelhessük azt vagy kommunikálhassunk azzal; először is meg kell értenünk a különböző dimenzióit. Úgy képzelhetnénk őket, mintha „nem szokványos, új fajták” volnának.

Mindazonáltal, úgy tűnik, hogy a nehézségi erő az egész világegyetemet áthatja, s egy napon talán lehetővé válik a többi világegyetemmel való kommunikáció valamifajta gravitációs manipuláción keresztül. Vajon hogyan éreznénk magunkat, ha feltárulna egy párhuzamos világ? Johnson azt mondja, hogy „kevésbé érezném magamat egyedülállónak emberként, viszont talán üdítő volna; mivel sok olyan dolgot, amire nem fordítottam időt, talán önmagam egy máshol létező másolata megcsinálna!”

Greene azt is hozzáteszi, hogy az univerzumok majdnem megkülönböztethetetlenek is lehetnek egymástól; a többiben lehet, hogy megvannak mindnyájunk módosulatai, ahol mi létezünk, de más családokkal, karrierrel és élettörténettel. Megint másokban a valóság olyannyira gyökeresen eltérhet a miénktől, hogy azok akár felismerhetetlenek is lehetnek.
A szakértők azt jósolják, hogy miként az elkövetkezendő évtizedek megváltoznak – az intelligencia exponenciális fejlődésével –, úgy ez a mindent meghaladó koncepció egy napon majd bizonyított tény lesz. Képzeljük el, hogy egy olyan másik Földre teszünk látogatást, ahol egy alternatív énünk egy, a mienknél eredményesebb életet él, s akkor cserélhetnénk vele, ha mindketten úgy gondoljuk.

Ez a következő kérdést veti fel: „Mi lenne akkor, ha a mi párhuzamos énjeink összetalálkoznának? Vajon egyesítenénk-e az eltéréseinket azért, hogy jobb emberekké válhassunk, avagy egymás ellen versenyeznénk?”

Mikor válhat lehetségessé a párhuzamos univerzumokkal való összekapcsolódás? Eltökéltséggel és jó szerencsével, néhány tudós azt jósolja, hogy ezt a hihetetlen teljesítményt akár tíz éven belül elérhetjük; mások, akik kevésbé lelkesek, úgy vélik, hogy az ehhez szükséges technológiák a következő 50-100 éves periódusba esnek bele. „Maradj a készülék előtt!”

Forrás: boldognapot.hu
Fordította: Száraz György

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM