A NAP ÁBRÁJA: ŐKET ÉRINTI A “DEVIZAHITELES” CSOMAG

A nap ábrája: őket érinti a devizahiteles csomag

 

Nemcsak a devizahiteleseket, hanem a forinthiteleseket is érinti a devizahiteles törvényjavaslatként elhíresült, múlt pénteken benyújtott tervezet. Míg a devizahitelesekkel január-februárban, a forinthitelesekkel 2015 későbbi részében számolhatnak el a bankok. Mai ábránkon azt mutatjuk, mely típusú hitelekből darabszám szerint mennyi van ma Magyarországon.

Az MNB adatai szerint a bankrendszer (bankok és szakosított hitelintézetek, 100 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű fióktelepek) június végén 5,236 millió darab lakossági hitelszerződéssel rendelkezett, amelyből 2,806 millió darab volt folyószámla-hitel. Az alábbi ábra ez utóbbiak nélkül mutatja a lakossági hitel-szerződések megoszlását.

loading...


őket-érinti-a-devizahiteles-csomag-civil-kontroll-com

A devizahitelek mindössze a 28%-át adják a lakossági hitelek (folyószámlahitelek nélkül számolt) darabszámának. Devizaalapú jelzáloghitelből 470 ezer (lakáscélúak és szabad felhasználásúak összesen), egyéb devizahitelből pedig 210 ezer volt az év közepén.

Ezzel szemben a forintalapú jelzáloghitelek darabszáma 652 ezerre, az egyéb forinthiteleké pedig (az említett folyószámlahitelek nélkül) 1 098 ezerre rúgott (mivel nincs megbontva, ide számítottuk az összes áruhitelt és egyéb hitelt is, amivel valószínűleg nem állunk távol a valóságtól).

A forinthitelek átlagösszege jellemzően jóval alacsonyabb a devizahitelekénél, ezért fordulhat elő, hogy darabszám szerinti arányuk ilyen magas. Állomány (vagyis tőketartozás) alapján nagyjából a hitelek fele-fele tartozik a forintalapúak, illetve a devizaalapúak közé.

A lakossági hitelek óriási szerződésszáma miatt érthető, hogy a kormány úgy döntött: az egyes szerződések helyett az általános szerződési feltételeket állítja próba elé a bírósági perekben. E perek a devizahitelek esetében valamikor idén év végén zárulhatnak (ugyanis valószínűleg eljutnak a Kúriáig), a forinthitelesek esetében pedig csak ezt követően kezdődhetnek. – Portfolio

loading...
Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
JOBBIK VS. FIDESZ – KÜZDELEM AZ ÁTVERT “DEVIZAHITELESEK” SZAVAZATÁÉRT

JOBBIK VS. FIDESZ - KÜZDELEM AZ ÁTVERT "DEVIZAHITELESEK" SZAVAZATÁÉRT "A tervezetben szereplő megoldás amely az emberek túlfizetését előtörlesztésként fogja fel...

TÖBB "DEVIZAHITELES" IS CSALÓDHAT!
TÖBB “DEVIZAHITELES” IS CSALÓDHAT

Több ezer forint- és devizahiteles csalódhat Felpörögtek a hitelkiváltások 2008 környékén. Aki kilépett a régi hitelből, mert drágállotta, most azzal...

Close