A devizahitel egy biankó kölcsönszerződés

Dr. Szabó V László ügyvéd, devizahitelesek, Nemzeti Civil Kontroll, A devizahitel egy biankó kölcsönszerződés

"…Az adós  úgy írta alá a szerződést, hogy a kamat változásának mechanizmusa nem volt előtte feltárva. 
Ez pedig nem más mint egy biankó kölcsönszerződés, amelyben az adós meghatározott összeget kap de meghatározatlant kell visszafizetnie.
Ez így egy örök adósrabszolgaság mert az adós feje fölött dőlnek el a dolgok…."

Dr. Szabó V. László ügyvéd – Sok kölcsönszerződésben szerepel az , hogy az adós nem csak az árfolyamkockázatot viseli hanem az árfolyamtól függetlenül a kamatszint is nőhet és ez kumulatív (együttes ) hatással jár ami még inkább emeli a törlesztőrészletet.

Ezt persze az adóssal aláíratják majd bőszen hivatkoznak rá a bíróság előtt, hogy az adós tudott mindent és vállalta is a következményeket.

Csakhogy ez koránt sincs így.
Mit ír alá az adós? Azt, hogy még a kamatnövekedést is ő viseli.
Mitől függ a kamatnövekedés?
Az adós csak úgy tud mérlegelni a szerződéskötéskor, ha a fizetendő törlesztőrészleteket ki tudja-e gazdálkodni a jövedelméből a későbbiekben is. (Eleve  hülyeség amikor azt íratják alá az adóssal, hogy fizetőképességéhez viszonyítva is vállalja a kölcsön terheit. Ebben csak két tényező bizonytalan : a kölcsön későbbi terhei és az adós későbbi fizetési (teherbíró) képessége.)

Tehát a szerződés aláírásakor az adósnak legalább azt kellene tudnia, hogy a kamat mennyiben és milyen okokra visszavezethetően  fog nőni.

A banknak kötelessége lett volna a Svájci vagy a Japán Nemzeti Bank kamatpolitikáját ismertetni az adóssal.
Ugyanis ha a szerződésbeli kamat függ az adott állam kamatpolitikájától akkor tudni kellene, hogy mennyiben.

Nem mindegy ugyanis ha a Svájci Nemzeti Bank egy előre kalkulálható, automatizmuson alapuló rendszer alapján számítja ki a CHF kamatát vagy eseti jelleggel az üzleti érdekei szerint.

Az egy követhető metódus ha például megadnak egy bázisszámot amihez viszonyítják a kamat emelését. Ha azt mondják, hogy a mindenkori éves infláció % 0,5% akkor az adós biztonságban érezheti magát mert akár 20 évre előre ki tudja számolni a törlesztőrészleteit.

De ha a kamatemelés nincs egy bázishoz viszonyítva ráadásul a mértéke sem konkrétan meghatározható hanem csak az igazgatótanács éves ülésén dől el akkor az adós hatalmas kockázatot vállal mert az árfolyamváltozás mellett ezzel a bizonytalan tényezővel is számolnia kell.

Pontosabban kellene mert ezt nem kötik az orrára.
Vagyis az adós úgy írta alá a szerződést, hogy a kamat változásának mechanizmusa nem volt előtte feltárva. 
Ez pedig nem más mint egy biankó kölcsönszerződés, amelyben az adós meghatározott összeget kap de meghatározatlant kell visszafizetnie.
Ez így egy örök adósrabszolgaság mert az adós feje fölött dőlnek el a dolgok.
Bár van az adott ország Nemzeti Bankjának nyomon követhető kamatpolitikája és azt érthetően el is lehetne magyarázni az adósnak  csak akkor nem vette volna fel a kölcsönt. Mert ki az mazochista, öngyilkos alkatú adós aki felveszi a kölcsönt ha közlik vele, hogy a kamat egy igazgatótanács éves közgyűlésén dől el és az üzleti érdekek fogják meghatározni.

Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy mi a kamatnövekedés oka mert egyikről sem tájékoztatták az adóst. Olyan egyik szerződésben sincs, hogy az adott deviza Nemzeti Bankja mire alapozva emeli a kamatot.

Az adósnak így mérlegelési lehetősége sincs arra nézve, hogy a számára kockázatot jelentő tényezőt még bevállalja-e vagy sem, mert azt az Otp és társai már a szerződéskötéskor biankó szerződéssel a nyakába varrták. Dr. Szabó V. László ügyvéd 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM