A BANKOK TISZTESSÉGTELENSÉGE ELLENI FELLÉPÉS FONTOSABB MINT A TÖRVÉNY.

A BANKOK TISZTESSÉGTELENSÉGE ELLENI FELLÉPÉS FONTOSABB MINT A TÖRVÉNY.

A BANKOK TISZTESSÉGTELENSÉGE ELLENI FELLÉPÉS FONTOSABB MINT A TÖRVÉNY.

[good_old_share]


Felülírhatja a bíróság az árfolyamkockázat fogyasztóra terhelését. Ezt állítja – sok szakértő – mellett a HVG.

 

Az Európai Bíróság szerint a tisztességtelenség elleni fellépés fontosabb, mint a törvény.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint vizsgálhatja nemzeti bíróság a devizahiteleknél az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő, jogszabályban rögzített feltétel tisztességtelenségét, ha a szerződésben nem világosan és érthetően fogalmaztak.Evgeni Tancsev egy magyarországi devizahiteles perben fogalmazta meg a főtanácsnoki indítványt. Két magánszemély 2008 februárjában kötött svájci frankban nyilvántartott kölcsönszerződést egy magyar bankkal. A szerződés értelmében a havi törlesztőrészleteket forintban kellett fizetni, de a részletek összegét a forint és a svájci frank aktuális árfolyama alapján számították ki. A kölcsönt felvevők vállalták, hogy viselik az árfolyamkockázatot.

Miután a forint gyengülése miatt nagymértékben emelkedtek a törlesztőrészletek, a hitelt felvevők 2013 májusában a magyar bíróságok előtt keresetet indítottak az OTP Bank és az OTP Factoring ellen.

Az eljárásban felmerült az a kérdés, hogy az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőkre terhelő szerződési feltétel tisztességtelennek tekinthető-e, és emiatt megállapítható-e, hogy az nem kötelezi a kölcsönt felvevőket amiatt, hogy e feltételt a bank nem világosan és érthetően fogalmazta meg.

Magyarország 2014-ben olyan törvényeket fogadott el, amelyek a devizaalapú kölcsönszerződésekben megszüntettek bizonyos tisztességtelen feltételeket, az ilyen szerződések alapján továbbra is fennálló szinte valamennyi fogyasztói tartozást forintosítottak. Az új törvények azonban továbbra is a kölcsönt felvevőre terhelték az árfolyamkockázatot.

 

A Fővárosi Ítélőtábla, amely az ügyet elbírálja, azzal a kérdéssel fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy

a nemzeti bíróság értékelheti-e tisztességtelennek az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő feltételét annak ellenére, hogy azt a magyar jogalkotó megerősítette.

A főtanácsnok hangsúlyozta: az olyan feltétel, amelyet jogalkotási beavatkozás tett a devizaalapú kölcsönszerződés részévé, és amely fenntartja az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő eredeti feltételt, az uniós irányelv értelmében

"nem tükröz kötelező érvényű törvényi vagy rendeleti rendelkezéseket."

Ez pedig azt jelenti, hogy a nemzeti bíróság megvizsgálhatja, hogy az olyan tisztességtelen feltétel-e, amely nem kötelezi a fogyasztót.

OLVASÁSRA ajánljuk! A témához kapcsolódik megboldogult dr. Lénmann György FONTOS! FIGYELJENEK A DEVIZAKÁROSULTAK! FELFOGTÁK, HOGY MIT MONDOTT KI A KÚRIA? című cikke! (Kattints a linkre!)

A főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot, ám az esetek túlnyomó többségében később az indítványnak megfelelő ítélet születik az ügyekben.A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM