A BANKOK TISZTESSÉGTELENSÉGE ELLENI FELLÉPÉS FONTOSABB MINT A TÖRVÉNY.

A BANKOK TISZTESSÉGTELENSÉGE ELLENI FELLÉPÉS FONTOSABB MINT A TÖRVÉNY.

A BANKOK TISZTESSÉGTELENSÉGE ELLENI FELLÉPÉS FONTOSABB MINT A TÖRVÉNY.

[good_old_share]


loading...

Felülírhatja a bíróság az árfolyamkockázat fogyasztóra terhelését. Ezt állítja – sok szakértő – mellett a HVG.

 

Az Európai Bíróság szerint a tisztességtelenség elleni fellépés fontosabb, mint a törvény.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint vizsgálhatja nemzeti bíróság a devizahiteleknél az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő, jogszabályban rögzített feltétel tisztességtelenségét, ha a szerződésben nem világosan és érthetően fogalmaztak.Evgeni Tancsev egy magyarországi devizahiteles perben fogalmazta meg a főtanácsnoki indítványt. Két magánszemély 2008 februárjában kötött svájci frankban nyilvántartott kölcsönszerződést egy magyar bankkal. A szerződés értelmében a havi törlesztőrészleteket forintban kellett fizetni, de a részletek összegét a forint és a svájci frank aktuális árfolyama alapján számították ki. A kölcsönt felvevők vállalták, hogy viselik az árfolyamkockázatot.

Miután a forint gyengülése miatt nagymértékben emelkedtek a törlesztőrészletek, a hitelt felvevők 2013 májusában a magyar bíróságok előtt keresetet indítottak az OTP Bank és az OTP Factoring ellen.

loading...

Az eljárásban felmerült az a kérdés, hogy az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőkre terhelő szerződési feltétel tisztességtelennek tekinthető-e, és emiatt megállapítható-e, hogy az nem kötelezi a kölcsönt felvevőket amiatt, hogy e feltételt a bank nem világosan és érthetően fogalmazta meg.

Magyarország 2014-ben olyan törvényeket fogadott el, amelyek a devizaalapú kölcsönszerződésekben megszüntettek bizonyos tisztességtelen feltételeket, az ilyen szerződések alapján továbbra is fennálló szinte valamennyi fogyasztói tartozást forintosítottak. Az új törvények azonban továbbra is a kölcsönt felvevőre terhelték az árfolyamkockázatot.

 

A Fővárosi Ítélőtábla, amely az ügyet elbírálja, azzal a kérdéssel fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy

a nemzeti bíróság értékelheti-e tisztességtelennek az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő feltételét annak ellenére, hogy azt a magyar jogalkotó megerősítette.

A főtanácsnok hangsúlyozta: az olyan feltétel, amelyet jogalkotási beavatkozás tett a devizaalapú kölcsönszerződés részévé, és amely fenntartja az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő eredeti feltételt, az uniós irányelv értelmében

"nem tükröz kötelező érvényű törvényi vagy rendeleti rendelkezéseket."

Ez pedig azt jelenti, hogy a nemzeti bíróság megvizsgálhatja, hogy az olyan tisztességtelen feltétel-e, amely nem kötelezi a fogyasztót.

OLVASÁSRA ajánljuk! A témához kapcsolódik megboldogult dr. Lénmann György FONTOS! FIGYELJENEK A DEVIZAKÁROSULTAK! FELFOGTÁK, HOGY MIT MONDOTT KI A KÚRIA? című cikke! (Kattints a linkre!)

A főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot, ám az esetek túlnyomó többségében később az indítványnak megfelelő ítélet születik az ügyekben.A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
DEVIZÁS ÚJRATERVEZÉS: INDULHATNAK A BANKOK ÉRDEKÉBEN LETILTOTT PEREK!
DEVIZÁS ÚJRATERVEZÉS: INDULHATNAK A BANKOK ÉRDEKÉBEN LETILTOTT PEREK!

DEVIZÁS ÚJRATERVEZÉS: INDULHATNAK A BANKOK ÉRDEKÉBEN LETILTOTT PEREK! [good_old_share] Ebben a helyzetben jogos elvárás lenne, hogy a Magyar kormány végre...

DEVIZAADÓSOK NYÍLT LEVELE.
DEVIZAADÓSOK NYÍLT LEVELE.

DEVIZAADÓSOK NYÍLT LEVELE. [good_old_share] - kérem megosztani, add tovább és terjeszd - DEVIZAADÓSOK SZOLIDARITÁSI HÁLÓZATÁNAK   NYÍLT LEVELE CIVILISZTIKAI KOLLÉGIUMVEZETŐKHÖZ...

Close