Devizacsalás és a közjegyzők felelőssége

Nemzeti Civil Kontroll, devizahitel, végrehajtás, Dr. Fiszter Zsuzsanna, Devizacsalás és a közjegyzők felelőssége

Devizacsalás és a közjegyzők felelőssége

Ma főképp a közjegyzők felelősségéről volt szó.

Dr. Fiszter Zsuzsanna – A devizacsalásban a közjegyzőket is felelősségre kell vonni! Mivel több szempontból is törvényt sérthettek az okiratok megalkotásakor, amiket nyílván valóan futószalag-szerűen gyártottak naponta több tucatot is, aminek a tartalmát az adóssal nem közölték teljes körűen.

Ezért a közjegyzőkre vonatkozó reformot is  sürget a Mi Hazánk. Mivel a cinkos közjegyzők épp oly részesei voltak a devizahitel csalásnak, mint más résztvevők.

Rengeteg lakossági panasz érkezik arról, hogy a közjegyzők úgy állítanak ki közjegyzői okiratokat, hogy annak vagy nincs jogalapja, vagy elévült a tartozás, vagy az adóst nem  kutatták fel. A jelenlegi jogszabály szerint a közjegyzőnek nem kötelessége a követelés jogalapját, jogszerűségét megvizsgálni, így akármilyen mértékű és jogalapú tartozást is törvényesíteni tud, ha nem mond ellent az “adós”. Már pedig ellentmondással élni, több okból kifolyólag sem biztos, hogy tud élni az adós.

A végrehajtókhoz hasonlóan alakul a bevételük és működésük is, így őket is non-profittá szükséges tenni. Fontos említést ejteni a díjszabásról is, mivel a kormány már többször emelte a különféle cselekményekért bekérhető összegeket, díjakat. Amik gyakran nem arányosak az elvégzett cselekménnyel, így azok mérséklése szükséges.




Az otthonteremtési támogatások igénybevételéhez szükséges közjegyzői díjat a kormány ugyan csökkentette és mértékét maximalizált, de ez nem teljes körű. Így javaslatunk alapján a lakáshitelezésben, jelzáloghitelezésben meg kell szüntetni a kötelező közjegyzői munkát, részvételt.

Ha furcsán is hangzik, de több európai országban nincsenek jelen ezeknél a jogügyletekben. Különféle jogi eszközökkel vagy digitális eszközzel ez kivitelezhető nélkülük a jogügylet.

A Mi Hazánk Mozgalom továbbá kezdeményezi, hogy a fizetési meghagyásos eljárás és a végrehajtási záradék kiadása bírósági hatáskörbe kerüljön vissza. Itt már a tartozás jogszerűségét is azonnal vizsgálni tudják. Addig pedig az elvtelen közjegyzők legyenek kötelesek az adós levelezési címét felkeresni, hogy mindenki időben ellentmondással tudjon élni a jogszerűtlen követelés ellen! Dr. Fiszter Zsuzsanna

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM