“Deviza”-hitel-az Orbán-kormány ezt meg tudja oldani

"Deviza"-hitel-az Orbán-kormány ezt meg tudja oldani

"Deviza"-hitel-az Orbán-kormány ezt meg tudja oldani


"…a szerződések semmisek, vissza kell állítani az eredeti állapotot, mintha meg sem történt volna a jogügylet…"

Igenis alkalmazandók az Európai Bíróság devizahiteles ítéletei Magyarországon!

Levélben juttatta el a devizahiteleseket érintő javaslatait a Kúria elnökének az Adóskamara, és az MSZP-vel együtt választ vár. Magyarországon ugyanis az Európai Bíróság ítéletei ellenére sem nyerhet pert az adós a bankokkal szemben, akkor sem, ha tényekkel támasztja alá igazát – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerdán.



A Kúria mellett ugyanis működik egy „jobbára inkább anonim” konzultációs testület, mely szerint nem kell az Európai Bíróság döntéseit alkalmazni Magyarországon.

Október 11-én az Európai Bíróság egy lengyel devizahiteles ügyben döntött úgy: ha megállapítják, hogy az ügyfeleket nem tájékoztatták megfelelően a devizaárfolyam-kockázatról, a szerződések semmisek, vissza kell állítani az eredeti állapotot, mintha meg sem történt volna a jogügylet.

A konzultációs testület szerint ezt a döntést sem kell Magyarországon alkalmazni, mert a lengyel Polgári Törvénykönyvben (PTK) nem így szabályozták a devizahitelesek ügyét.

„Ebből a két állításból kettő nem igaz” – hangsúlyozta Szakács. „Kettő tényszerűen nem így van: az Európai Bíróságoknak minden ítélete a magyar bíróságokra kötelező érvényű, alkalmazni kell a joggyakorlatban, a másik pedig az, hogy igenis a lengyel PTK-ban ugyanaz a szabályozás van, mint a magyar PTK-ban” – hívta fel a figyelmet.

Magyarországon láthatóan érvényesült Orbán Viktornak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktuma, melyben garantálta, hogy a magyarországi bankok jövedelmezőek lesznek, és hogy a kormány nem gördít akadályokat a kilakoltatások elé.

Így Magyarországon még akkor sem nyerhet adós pert, hogyha jogilag alá tudja támasztani az igazát, „hiszen mindig jön majd egy (…) konzultációs testület, akik nem számonkérhetőek”, s azt sem lehet tudni, kik a tagjai – mutatott rá Szakács.

„Ködösen, homályosan értelmezgetnek, magyarázkodnak, és ebből pedig további jogvitákat generálnak” – húzta alá.

Az Adóskamara, ez a civil jogvédő szervezet, vállalja, hogy részt vesz e testület munkájában, és segít értelmezni az Európai Bíróság ítéleteit. Ha pedig ezt nem teszi lehetővé a Kúria konzultációs bizottsága, akkor az Adóskamara szívesen látja őket akár nyilvános vitán, a jogi és ténybeli érvek ütköztetésére.

Az ügynek azonban lenne egy politikai megoldása. Ez pedig az, ha a „családokat segítő” kormány végre tudomásul veszi, hogy a devizahiteles probléma létezik, s „a családok évében nem kellene családok tízezreit kidobni az utcára azért, mert ők kötöttek egy paktumot”.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Szakács megismételte az MSZP hosszú ideje hangoztatott követelését: a kormány mondja föl az EBRD-paktumot, mert az nem szolgája a magyar emberek érdekét. Állítsa le a kilakoltatásokat. Szülessen új törvényi szabályozás, legyen új banki elszámoltatás. Az új törvénybe írják bele, hogy az árfolyamkockázatról nem tájékoztatták a bankok megfelelően az ügyfeleket.

„Akkor nem kell egymillió-hétszázezer pert elindítani, csak azok a bankok indítsanak pert, amelyek úgy gondolják: ők megfelelően tájékoztatták az ügyfeleiket.”

„Mi azt gondoljuk, hogy az Orbán-kormány ezt meg tudja oldani” – mondta Szakács. (A sajtótájékoztatón készült videó-felvétel IDE KATTINTVA tekinthető meg az oldal alján!)

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM