NAGYOBB AZ ESÉLYE EGY METEOR BECSAPÓDÁSNAK, MINT HITTÜK

NAGYOBB AZ ESÉLYE EGY METEOR BECSAPÓDÁSNAK, MINT HITTÜK

Rossz hírek a világűrből: a Nature című tudományos folyóirat cikke szerint tízszer nagyobb eséllyel találja el a Földet egy aszteroida, mint eddig gondoltuk.

A tudósok a februári oroszországi meteorbecsapódás után ugyanis rájöttek, hogy eddig tévúton jártak, amikor csak a harminc méternél nagyobb meteorokat figyelték. A Cseljabinszk felett felrobbant aszteroida például mindössze tizenhét méter átmérőjű volt, a robbanás ereje mégis negyven hirosimai atombombáéval egyezett meg. Bár a robbanásnak nem voltak halálos áldozatai, belegondolni is rossz, mi történt volna, ha ugyanez sűrűbben lakott területen, például egy nagyváros felett következett volna be.

loading...

Miután a tudósok konstatálták, hogy eddig jócskán alábecsülték a kisebb meteorok jelentette veszélyt, kielemezték az eredetileg nukleáris robbantások jelzésére telepített szenzorok adatait, és megállapították, hogy két évtized alatt mintegy hatvan darab húsz méternél nagyobb aszteroida találta el a Földet – vagyis az oroszországihoz hasonló eset az eddig feltételezett százötven helyett akár harmincévente, vagy annál is gyakrabban bekövetkezhet, eddig pedig csak pusztán szerencsénk volt, hogy nem történt tragédia.

Ilyen, amikor nincs szerencsénk. A cseljabinszki meteorbecsapódásban több mint 1200-an sebesültek meg.


A cseljabinszki becsapódás arra is ráirányította a figyelmet, hogy az eddigi megfigyelési módszerek, mint a teleszkópos megfigyelés, nem elég hatékonyak a kisebb, és jóval sűrűbben előforduló meteorok pályájának nyomon követésére, így a hatékony védekezés érdekében olyan új figyelmeztető rendszer kiépítése szükséges, amely hetekkel a becsapódás előtt képes jelezni a kisebb meteorok érkezését is.

METEORVÉDELMI PROGRAMOT INDÍT AZ ENSZ

Az ENSZ közgyűlése októberbenn elfogadta az aszteroidavédelmi program kidolgozására irányuló javaslatot, és ezt részben az Association of Space Explorer (ASE) korábbi űrhajósai fogják kidolgozni.

loading...

A tervezet kitalálói arra kérik a tagállamokat, hogy csatlakozzanak a Nemzetközi Aszteroidavédelmi Csoporthoz (International Asteroid Warning Group, IAWG). Ők figyelmeztetnének, ha a Földre veszélyes égitestetet észlelnének. Ezután egy űrhajót lőnének föl, ami eltérítené a pályájáról a veszélyes aszteroidát. Az ASE azt is szeretné, ha az ENSZ egy tesztet is végezne, mielőtt elfogadják a tervezetet, mert csak így állapítható meg, hogy a gyakorlatban működik-e a módszer.


Egy nemzetközi meteorvédelmi programra nagy szükség lenne. Az ASE egyik tagja elmagyarázta, hogy ez miért fontos: krízishelyzetben azonnali cselekvésre van szükség, de fontos, hogy az egyes tagállamok nemzetközileg koordinált módszertan szerint, a megfelelő eszközökkel tudják elhárítani a fenyegetést.

A meteorok korai észlelése szintén nagyon fontos, mert a fenyegetést jelentő égitesteket legalább öt évvel a Földdel való ütközés előtt le kell téríteni a pályájukról, hogy a művelet sikeres legyen. Ahogy az egyik volt űrhajós fogalmazott: ha nem sikerül legalább egy évvel megelőzni a becsapódást, akkor már csak egy koktélt keverhetünk magunknak, és kimehetünk a házból, hogy végignézzük az ütközést.

Ilyen esetekre nem kell sokáig várni. Október közepén érkezett a hír, hogy 2032 augusztusában egy 400 méter átmérőjű meteor keresztezni fogja a Föld pályáját.
Ha a 2013 TV135 jelű égitest a Földbe csapódik, az ütközés ereje 150 ezerszerese lesz a Hirosimára ledobott atombombáénak.

Forrás: Szabadon ébredők, Index

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Hitelkártya szerződés bukott a bíróságon
Bukott a hitelkártya szerződés a bíróságon

Dr. Várhelyi Tamás a Ráckevei Járásbíróságon kivéreztette az EOS keresetét, aki egy MKB hitelkártya követelést akart érvényesíteni az adóssal szemben....

A Coca-Cola nevű vegyi koktél: vagyis az, amit valóban tartalmaz
A Coca-Cola nevű vegyi koktél: vagyis az, amit valóban tartalmaz

Talán már hallottátok, hogy a Coca-Cola Co. kegyetlen talajvíz szennyező, e mellett vízhiány okozó is egyes országokban. És valószínűleg tudjátok...

Close