BANKFOGLALÁS AZ OTP-BEN

BANKFOGLALÁS AZ OTP-BEN

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

A Nem adom a házamat Facebook-csoport aktivistái elfoglalták az OTP Bank Flórián téri fiókját – írja az Origo.

 

A Flórián téri OTP-fiókban péntek reggel 15-en jelentek meg, gyakorlatilag elfoglalták az ügyféltér egyik szárnyát. Felállítottak egy sátrat, a köré táboroztak le. A bank nem zárt be, az ügyféltér másik oldalán továbbra is kiszolgálják az ügyfeleket.Új szintre emelt demonstráció

Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom vezetője az intézkedés közben telefonon azt mondta az Origónak, hogy társaival úgy döntöttek: újabb szintre emelik a véleménynyilvánításukat, ezért kijelöltek maguknak egy tüntetési területet a bankfiókon belül, ahol elállítottak egy sátrat, lefektettek néhány hálózsákot, és plakátokkal, feliratokkal demonstrálnak a bankok devizahitelesekkel szembeni magatartása ellen.

Előbb a bank biztonsági embere próbálta kitolni őket a helyiségből, majd rendőrt hívtak.

A kiérkező rendőrök figyelmeztették a demonstrálókat, hogy tiltakozásuk a gyülekezési jogról szóló törvénybe ütközik, ezért felszólították őket, hogy hagyják el a bankfiókot. 
Többségük nem akart mozdulni, őket a rendőrök vezették ki az épületből. 
Az intézkedés alatt épp az Origónak nyilatkozott telefonon Póka László, aki azt mondta, hogy megpróbálnak visszamenni a fiókba, illetve közölte, hogy a rendőrök fellépése és a szerintük jogszerűtlen eljárás miatt feljelentést tesznek a III. kerületi rendőrkapitányságon. Úgy érzik, hogy az egyenruhások indoklása, miszerint a tiltakozók akadályozták volna a bank működését, nem igaz. Épp azért választották a Flórián téri bankot, mert ez egy nagy, tágas fiók, amiről tudták, hogy ott az ügyfelek akadályozása nélkül tudnak demonstrálni.

Elérték a céljukat

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A Facebook-csoport tagjai azért akartak demonstrálni, hogy a bankok teljes kártérítést fizessenek a devizahitelezéssel okozott károkért.

A demonstrálók úgy érzik, akciójuk elérte a célját, mert bár a tervezettnél korábban kellett elhagyniuk a bankfiókot, de 
kellő figyelmet szereztek maguknak és a problémájuknak. 
Az Origo helyszíni tudósítója eközben azt látta, hogy a bankfiók bezárt, a rendőrök az épület előtt igazoltatják a sárga pólós tiltakozókat. Pár perc után újra megnyitották a fiókot, de rendőrök álltak a bejáratnál.

Póka László azt mondta, hogy társai közül még hatan vannak a bankfiókban. A feleségét elvitték ugyan egy rövid időre a rendőrök, beültették egy rendőrautóba, de néhány perc után elengedték. Az igazoltatások befejezése után egy rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak, ahol felgyújtottak egy körömlakk-lemosóval átitatott, OTP Bank feliratú baseballsapkát.Leüli a büntetését
A csoport vezetője a korábbi demonstrációk miatt kapott már egy 75 ezer forintos pénzbüntetést. Az Origónak azt mondta, ezt nem fizeti be, 
kérni fogja, hogy leülhesse a büntetést.

Póka László szerint az ehhez hasonló események feloszlatása ahhoz vezet majd, hogy az elkeseredett emberek fizikai erőszakhoz folyamodnak a bankok ellen. 

Az Origo helyszíni tudósítója azt látta, hogy fél 11-től ismét zavartalan a forgalom a bankfiókban.

(szerk: "fél 11-től ismét zavartalan a forgalom a bankfiókban" természetesen ez a későbbiekben addig lehet még igaz, ameddig azok a károsultak, akik napi több száz segélykérő üzenetet küldenek a Civil Kontrollnak, oda nem állnak azok mellé, akik kiállnak az alapvető jogaikért! Ha ez megtörténik, akkor jó esély lehet arra, hogy pozitív irányba változnak a dolgok ADDIG VISZONT NEM! A kérdés az, hogy ezt mikor ismerik fel a "deviza" – károsultak? Ha úgy gondolod, hogy segélykérő üzenetek helyett inkább tenni akarsz valamit a családodért, akkor hívd ezt a számot: Póka László Nem adom a házamat mozgalom 0630-931-9802) 
  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Szólj hozzá

Hozzászólás