A DEVIZAKÁROSULT VALÓJÁBAN PÉNZÜGYI BEFEKTETÉST AKART KÖTNI?

Nem tartozunk – a „deviza-hitelezés” eltitkolt valósága

Hosszú várakozás után megérkezett az első válasz az MNB-nek feltett kérdésekre az alábbi tartalommal:

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Tisztelt XXXX!

Tájékoztatjuk, hogy az Ön által a Magyar Nemzeti Bankhoz „szintetikus devizával” kapcsolatosan megküldött levelét megkaptuk, azonban a válaszunk megküldése hosszabb időt vesz igénybe, ezért kérjük szíves türelmét annak megküldéséig!

Üdvözlettel:

Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ

A feltett kérdéseink a következőek voltak:

Tisztelt MNB!

Köszönöm a 3578-3/2015 iktató számon adott válaszukat, melyben kifejtették, nem jelenthető ki általánosságban, hogy a deviza alapú hiteleket nyújtó pénzügyi intézmények az adósok részére végeztek e befektetési tevékenységet, avagy sem, az egy konkrét eset ismeretében válaszolható meg. Álláspontjuk szerint, vizsgálandó az is, hogy a szerződések tartalmazták-e azt, hogy ez a tevékenység végezhető-e az adós részére.Az Önök által említett esetkörök nem tartalmazzák azt a lehetőséget, hogy a pénzügyi intézmények ugyan végezték ezt a tevékenységet, egy hitellel vegyes, kölcsönnel vegyes alaptermék, alapszerződés szerves részeként, de az adóssal erre nem szerződtek. Ennek vizsgálatához szükséges egy szempontrendszer, kérném ezért a feltett kérdésekre adják meg a Felügyelet álláspontját:

1. Van-e különbség a klasszikus (a bank devizabetét-állománya, jelzálogpapír-forgalmazás, finanszírozó bank által nyújtott devizaforrás) deviza-forrásokkal ellátott hitel és a szintetikus devizával „fedezett” hitel között?

2. A deviza nyilvántartású hitel esetén hitel tőke összegem miért emelkedett a futamidő alatt annak ellenére, hogy nem kértem a hitelemelést, és a hitel terhére nyújtott kölcsön összege nem emelkedett?

3. Amennyiben szintetikus devizával „fedezett”, valójában ellentételezett hitelt nyújtott a bank, mit jelent a szintetikus deviza? Miben különbözik más, valódi devizaforrástól?

4. A szintetikus deviza eszköz oldali „fedezete” – e a hitelviszonynak, vagy forrás oldalon könyvelik el a számvitel szabályai szerint?

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

5. Mit jelent az, hogy szintetikus deviza?

6. Amennyiben az Európai Unió EK (befektetésekre vonatkozó) irányelvei szerint, és a magyar tőkepiaci törvény definíciója szerint is, a szintetikus deviza egy befektetési forma, pénzügyi eszköz, hogyan kapcsolódott és milyen számviteli folyamat formájában a hitelemhez akként, hogy a forinthitel-tőkém növekedését okozta anélkül, hogy én azt kértem volna, vagy hozzájárultam volna?

7. A hitelemhez rendelt szintetikus deviza befektetésnek, pénzügyi eszköznek minősül-e, a 6-os pontban írt szabályok szerint, az ott írt meghatározások és értelmezések szerint?

8. Ha a deviza-nyilvántartású hitelek forrással rendelkező hitelek voltak, most a forintosítás során miért kell devizaforrással ellátni, a még fennálló deviza-nyilvántartású hiteleket a MNB-nak?

9. Ha nem deviza-forrású hitelek voltak, hanem szintetikus devizával ellentételezett forinthitelek voltak a deviza-nyilvántartású jelzáloghitelek, a szintetikus deviza (pénzügyi eszköz) befektetésnek minősült-e?10. E befektetésnek minősülő szintetikus deviza befektetői kockázattal járt-e következményeiben az adós terhére?

11. Az adóst a bank befektetői kockázatviselői pozícióba helyezte-e a bank a deviza-nyilvántartású hitel adósát?

12. A szintetikus deviza (befektetés) a részemre nyújtott hitellel szervesen összefüggő olyan jogviszony-e, amely nélkül a hitelviszony nem jöhetett volna létre a kölcsön nyújtásakor?

13. Ha a szintetikus deviza egy befektetési ügylet és szüntelenül megújítandó ellentételezése a forinthitelemnek, és ez milyen hatással van a hiteltőke tartozásra?

14. Milyen hatással van ez a szüntelen megújítandó befektetés, rendszer szinten a Ft gyengülésére, a CHF-kal szemben? – a „deviza-hitelezés” eltitkolt valósága 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Szólj hozzá

Hozzászólás