Bukott az Axa-Otp páros, béke poraikra.

dr. Szabó V. László ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, Bukott az Axa-Otp páros, béke poraikra.

Bukott az Axa-Otp páros, béke poraikra.

Dr. Szabó V. László ügyvéd – Gyújtsunk egy gyertyát az Axa Bankért és hűséges csatlósáért az Otp Faktoringért is.

Az Axa a Kölcsönkérelemben alkalmaz egy pontot amely szerint a hitelfelvevő megismerte az Ügyféltájékoztatót.  A kölcsönkérelmet az adós alá is írja.

A jogutód Otp Faktoring pedig bőszen lobogtatja, hogy lám az adós aláírta.
Már csak az a kérdés, hogy az aláírás és dátum nélküli Ügyféltájékoztató mikor készült.

A banki tanú majd erre vélhetően emlékezni fog 14 év távlatából valamint arra, hogy az adósnak át is adta.
Főleg akkor érdekes az eset, hogy ha a hitelfelvevő összesen kétszer járt a bankban. Egyszer a kölcsönkérelmet írta alá, egyszer pedig a szerződést.

Az Ügyféltájékoztató viszont a Kölcsönkérelem előtti dátumúnak kell legyen mert csak ekkor lehet azt aláíratni vele, hogy már megismerte korábban.
Viszont ha korábban nem járt a bankban s hitelközvetítőt se vett igénybe akkor a visszadátumozott Ügyféltájékoztatót mikor ismerhette meg?
Azonkívül van itt egy apróság.




Az uniós joggyakorlat csak abban az esetben engedi, hogy ne szerepeljen az adósra háruló korlátlan kockázat a szerződésben ha az adósra esetlegesen súlyos gazdasági következmények is fel vannak tárva. Ha benne van a szerződésben hogy az adósra súlyos kihatásokkal is járhat a szerződés megkötése akkor elég ha a jelentő emelkedésre hívja fel a figyelmet a bank.

De ha például a banki alkalmazott csak annyit nyilatkozik, hogy pár ezer forint emelkedésről tájékoztatta az adóst akkor a bíróság ezt a csekély emelkedést viszonyítja az adós akkori jövedelméhez és mindjárt kijön, hogy az csak 5-10% ami ugye nem jelentős emelkedés.

Vagyis ha a bank nem tudatosította az adósban, hogy akár súlyos kihatással is járhat a hitelfelvétel akkor már nem elég a szerződésben a "jelentős emelkedésre" való figyelemfelhívás hanem kell a korlátlan kockázatról való tájékoztatás is.
Ha ez nincs a szerződésben akkor a bank bukott.
Axa-Otp páros , béke poraikra. R.I.P. Dr. Szabó V. László ügyvéd 



Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM