MIT LÉP A KORMÁNY A DEVIZAHITELESEK ÜGYÉBEN ? A KORMÁNY MOST A KÚRIÁRA VÁR.

MIT LÉP A KORMÁNY A DEVIZAHITELESEK ÜGYÉBEN ? A KORMÁNY MOST A KÚRIÁRA VÁR.

MIT LÉP A KORMÁNY A  DEVIZAHITELESEK ÜGYÉBEN ? A KORMÁNY MOST A KÚRIÁRA VÁR.

[good_old_share]


loading...

Jogi földindulásról van szó…Perek ezrei jöhetnek!

 

Az uniós döntés kötelezi a magyar bíróságokat, hogy ne tartsák érvényben a devizahitel-szerződéseknek azokat a rendelkezéseit, amelyek a fogyasztók nyakába varrják a tőketartozás többszöröződését okozó árfolyamkockázat terhét –  ez megváltoztatja a jelenleg futó devizahites perek menetét, illetve több ezer újabb eljárást generálhat.

Nem lép a kormány, amíg a Kúria szakértői testülete nem találja ki, hogyan lehetne rendezni a becsapott károsultak helyzetét.És talán azután sem. (! ? !) Teszi fel a kérdést a Népszava.

Úgy áll a munkához, hogy más is odaférjen – a mondás igaz lehet a Trócsányi László vezette Igazságügyi Minisztériumra is, ami meglehetős passzivitással figyeli a devizahitelesek kártalanításért és jogaikért folytatott küzdelmét.

loading...

Trócsányit a Fidesz EP-listájának vezetőjét az MSZP elnöke, Tóth Bertalan (aki a szocialisták EP-névsorának élén áll) kérdezte arról, milyen kormányzati lépésekkel segítenének a devizakárosultakon – most, hogy az Európai Unió Bírósága egy precedens értékű ügyben, az Dunai Zsuzsanna kontra ERSTE Bank Hungary Zrt. perben kimondta, a devizahiteles szerződéseket meg kell semmisíteni, ha azok nem teljesíthetőek egy tisztességtelen szerződési feltétel nélkül.

Korábban a CÖF (Civil Összefogás Fórum) alkotmányjogásza így látta. A videó után a cikk folytatódik!Az uniós döntés szembemegy a magyar jogszabályokkal is, amik jelenleg tiltják az akár tisztességtelen pontokat tartalmazó szerződések visszamenőleges hatályú törlését.

Perek ezrei jöhetnek

A döntés főként a lakossági fogyasztókra terhelt árfolyamkockázatra vonatkik , a magyar jogszabályok alapján ugyanis – sokak szerint jogtalanul – az adósokkal fizettetik meg az árfolyamkockázat viseléséből adódó veszteséget.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Az uniós döntés kötelezi a magyar bíróságokat, hogy ahogy ne tartsák érvényben a devizahitel-szerződéseknek azokat a rendelkezéseit, amelyek a fogyasztók nyakába varrják a tőketartozás többszöröződését okozó árfolyamkockázat terhét –  ez megváltoztatja a jelenleg futó devizahites perek menetét, illetve több ezer újabb eljárást generálhat.

loading…


Orbán Viktor pedig így látta a "deviza"-károsultak helyzetét: (a videó után a cikk folytatódik!)Jogi földindulásról van szó tehát, és itt jön a képbe az Igazságügyi Minisztérium: a kormány és a parlamenti fideszes kétharmad ugyanis rövid úton, szabályozással kezelhetné a hitelkárosultak kártalanítását – a lehetőség adott, hiszen egy nap alatt képesek voltak az Alkotmánybíróság jogköreinek átrendezésére, két nap alatt szüntették az új lakás-takarékpénztári szerződések állami támogatását is.

Majd, ha módjukban áll

Trócsányi helyett ezúttal is Völner Pál államtitkár válaszolt a szocialista politikus megkeresésére: hangsúlyozta, hogy az uniós döntés csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor az általános szerződési feltételekben nem írták le pontosan és világosan az árfolyamkockázat lényegét – hiszen, Völner válasza szerint a fogyasztónak normál esetben tisztában kell lennie a devizahitel-felvétellel járó esetleges rizikókkal.

Válaszának legfontosabb részletéből azonban kiderül: a Kúria Konzultációs Testülete még vizsgálja, hogy milyen jogkövetkezményekkel járhat devizahiteles perek érvénytelensége, és hogy milyen alapon intéznék érvénytelenítés esetén a felek – a bank és az ügyfél – közötti elszámolást.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
EMLÉKTÁBLÁT KÉSZÍTTETTEK A DEVIZA-KÁROSULTAK DR. LÉHMANN GYÖRGYNEK.
EMLÉKTÁBLÁT KÉSZÍTTETTEK A DEVIZA-KÁROSULTAK DR. LÉHMANN GYÖRGYNEK.

EMLÉKTÁBLÁT KÉSZÍTTETTEK A DEVIZA-KÁROSULTAK DR. LÉHMANN GYÖRGYNEK. [good_old_share] "...Léhmann egy olyan ember  volt, "aki családok ezreit védte és mentette meg...

A BÍRÓK VÉGRE MERNEK AZ IGAZSÁG MELLETT DÖNTENI!
A BÍRÓK VÉGRE MERNEK AZ IGAZSÁG MELLETT DÖNTENI!

A BÍRÓK VÉGRE MERNEK AZ IGAZSÁG MELLETT DÖNTENI! [good_old_share] Az ítéletből világosan kiderül, hogy a deviza károsultat az árfolyam kockázat...

Close