MATOLCSYÉK ELADTÁK A MAGYAR ARANYTARTALÉKOT?

MATOLCSYÉK ELADTÁK A MAGYAR ARANYTARTALÉKOT?

MATOLCSYÉK ELADTÁK A MAGYAR ARANYTARTALÉKOT?

[good_old_share]


A november végi 110 millió euróról (34 milliárd forint) nullára esett december végére a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékain belül a monetáris aranytartalékok szintje. Ilyenre az 1998 óta elérhető idősor szerint nem volt még példa, azaz az összes aranytartalékát eladta az MNB. A piaci árfolyamok alapján ez nem volt túl jó időzítésű, mivel 10 havi mélyponton 1150 dollár körül járt az árfolyam – számolt be a Portfolio.
Porfolio frissítés: írásunkra reagált a jegybank. Az MNB elmondta, hogy nem eladta, hanem egy swap-ügyletbe vonta be az aranytartalékot.

A ma közzétett december végi adatok szerint 767 millió euróval 24,384 milliárd euróra estek Magyarország nemzetközi tartalékai, ami szeptember vége óta (amikor 23,661 milliárd eurón álltak, ami 7 éves mélypontot jelentett) a legalacsonyabb. A tartalékok összetevőit vizsgálva szembetűnő, hogy a monetáris aranytartalékok a november végi 110 millió euróról nullára estek. Az idősort sajnos csak 1998-ig tudjuk elérni az MNB oldalán, és ilyenre (az aranytartalékok nullára csökkentésére) az elmúlt közel két évtized alatt nem volt példa.

Az aranynál nagyobb mértékű tartalékcsökkentő hatású volt a devizatartalékok 508 millió eurós apadása 23,978 milliárd euróra és ezzel párhuzamosan az egyéb tartalékeszközök is 147 millió euróval estek.

A tartalékesés háttere

2016 egészét tekintve egyébként 5,938 milliárd euróval estek a nemzetközi tartalékok. A legnagyobb mértékben márciusban láttuk ezt 4,164 milliárd euróval, de egymilliárd euróval nagyobb összeggel apadt a tartalékállomány áprilisban (1,118 milliárd euró) és októberben (1,340 milliárd euró) is.
Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, mint a lakossági devizahitelek forintosítása és az államadósság belső finanszírozása, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

A jegybank addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak. 2016 harmadik negyedévének (szeptember) végén az éven belüli lejáratú külső adósság 18,4 milliárd euró volt. Guidotti-mutató alapján a devizatartalék szeptemberi végi 23,7 milliárd eurós értéke jelentősen, 5,3 milliárddal (28,8 százalékkal) meghaladta a rövid külső adósság összegét – emeli ki az MTI az összefoglalójában.

Az arany decemberben 10 havi mélypontra esett 1125 dollár körül, a hónap során pedig az árfolyam 1125-1170 dollár között mozgott, azaz az aranytartalékok utolsó részétől való megszabadulás nem túl magas árfolyamon történt meg. Az aranytartalékoktól több alkalommal nagyobb tételekben 1998 előtt szabadult meg az MNB. A tartalékokon belüli aranyeladás, illetve a pozíció csökkentése nem üt el érdemben a nemzetközi trendektől, igaz vannak olyan országok, amelyek éppen nagy aranyfelhalmozók az elmúlt években (pl. Kína).

Frissítés: A jegybank reagált a Portfolio cikkére:

"A Magyar Nemzeti Bank nem adta el az aranytartalékot. A cikkben hivatkozott csökkenés abból adódik, hogy derivatív ügyleteken keresztül is történhet az arany befektetése, amely a statisztikai elszámolás sajátosságaiból fakadóan a jegybankmérleg másik során jelenik meg."

Hogy ez pontosan mit jelenthet?
Nem eladta, hanem máshova dugta az MNB az aranytartalékot

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A Magyar Nemzeti Bank "nem adta el az aranytartalékot", hanem a derivatív ügyleten keresztüli befektetés miatt egy másik soron bukkant fel a friss jegybankmérlegben az aranytartalék – derült ki az MNB sajtóosztályának a Portfolio kérdésére küldött válaszából.

novemberről decemberre 110 millió euróval nullára estek az MNB aranytartalékai, azaz eladták az összes, még meglévő aranyat. Kicsit tovább boncolva a témát, az MNB oldalán elérhető a november végi részletes aranytartalék bontás is, amely szerint már akkor sem volt tömbarany, hanem "nem allokált aranyszámlák"-on volt a 110 millió eurónyi tartalék és ezek szerint ez esett nullára december végére.

A cikkel kapcsolatban kommentárt kértünk az MNB-től és erre az alábbi választ küldte a sajtóosztály:

A cikk állításával szemben a Magyar Nemzeti Bank nem adta el az aranytartalékot. A cikkben hivatkozott csökkenés abból adódik, hogy derivatív ügyleteken keresztül is történhet az arany befektetése, amely a statisztikai elszámolás sajátosságaiból fakadóan a jegybankmérleg másik során jelenik meg. Az MNB befektetései során a kockázatok, a várható hozam és a likviditás együttes vizsgálata alapján állapítja meg a devizatartalékok optimális szerkezetét.

loading…


A fentiekből arra következtetünk, hogy az MNB swapügyletet kötött az aranytartalékra, amelyért cserébe devizát kapott és ez a devizakövetelések soron szerepel (23,978 milliárd euró). Mivel még nem tisztult teljesen a kép, ezért további kérdéseket küldtünk a sajtóosztálynak:

"1. pontosan mi az a változás, amitől most más soron kell nyilvántartani az aranytartalékot? 
– a fizikai arany helyett aranyra szóló (értékpapírosított vagy más típusú) követelése lett? 
– eddigi aranyra szóló követelés helyett más típusú követelés lett? 
– egyéb magyarázat.

2. az aranytartalék (fizikai vagy egyéb) szintje miként változott az elmúlt hónapokban?"

A fentiekre az MNB a Portfolio-nak megerősítette, hogy valóban egy swapügylet keretében került ki az aranytartalék sorról a 110 millió eurónyi tétel, ami vissza is fog oda kerülni. A további kérdésekre a devizatartalék kezelés diszkrét jellege miatt a jegybanknak nem áll módjában válaszolni. Forrás.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldal tetejére a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

[apss_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM