MATOLCSYÉK ELADTÁK A MAGYAR ARANYTARTALÉKOT?

MATOLCSYÉK ELADTÁK A MAGYAR ARANYTARTALÉKOT?

MATOLCSYÉK ELADTÁK A MAGYAR ARANYTARTALÉKOT?

[good_old_share]


A november végi 110 millió euróról (34 milliárd forint) nullára esett december végére a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékain belül a monetáris aranytartalékok szintje. Ilyenre az 1998 óta elérhető idősor szerint nem volt még példa, azaz az összes aranytartalékát eladta az MNB. A piaci árfolyamok alapján ez nem volt túl jó időzítésű, mivel 10 havi mélyponton 1150 dollár körül járt az árfolyam – számolt be a Portfolio.
Porfolio frissítés: írásunkra reagált a jegybank. Az MNB elmondta, hogy nem eladta, hanem egy swap-ügyletbe vonta be az aranytartalékot.

loading...

A ma közzétett december végi adatok szerint 767 millió euróval 24,384 milliárd euróra estek Magyarország nemzetközi tartalékai, ami szeptember vége óta (amikor 23,661 milliárd eurón álltak, ami 7 éves mélypontot jelentett) a legalacsonyabb. A tartalékok összetevőit vizsgálva szembetűnő, hogy a monetáris aranytartalékok a november végi 110 millió euróról nullára estek. Az idősort sajnos csak 1998-ig tudjuk elérni az MNB oldalán, és ilyenre (az aranytartalékok nullára csökkentésére) az elmúlt közel két évtized alatt nem volt példa.

Az aranynál nagyobb mértékű tartalékcsökkentő hatású volt a devizatartalékok 508 millió eurós apadása 23,978 milliárd euróra és ezzel párhuzamosan az egyéb tartalékeszközök is 147 millió euróval estek.

A tartalékesés háttere

2016 egészét tekintve egyébként 5,938 milliárd euróval estek a nemzetközi tartalékok. A legnagyobb mértékben márciusban láttuk ezt 4,164 milliárd euróval, de egymilliárd euróval nagyobb összeggel apadt a tartalékállomány áprilisban (1,118 milliárd euró) és októberben (1,340 milliárd euró) is.
Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, mint a lakossági devizahitelek forintosítása és az államadósság belső finanszírozása, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

loading...

A jegybank addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak. 2016 harmadik negyedévének (szeptember) végén az éven belüli lejáratú külső adósság 18,4 milliárd euró volt. Guidotti-mutató alapján a devizatartalék szeptemberi végi 23,7 milliárd eurós értéke jelentősen, 5,3 milliárddal (28,8 százalékkal) meghaladta a rövid külső adósság összegét – emeli ki az MTI az összefoglalójában.

Az arany decemberben 10 havi mélypontra esett 1125 dollár körül, a hónap során pedig az árfolyam 1125-1170 dollár között mozgott, azaz az aranytartalékok utolsó részétől való megszabadulás nem túl magas árfolyamon történt meg. Az aranytartalékoktól több alkalommal nagyobb tételekben 1998 előtt szabadult meg az MNB. A tartalékokon belüli aranyeladás, illetve a pozíció csökkentése nem üt el érdemben a nemzetközi trendektől, igaz vannak olyan országok, amelyek éppen nagy aranyfelhalmozók az elmúlt években (pl. Kína).

Frissítés: A jegybank reagált a Portfolio cikkére:

"A Magyar Nemzeti Bank nem adta el az aranytartalékot. A cikkben hivatkozott csökkenés abból adódik, hogy derivatív ügyleteken keresztül is történhet az arany befektetése, amely a statisztikai elszámolás sajátosságaiból fakadóan a jegybankmérleg másik során jelenik meg."

Hogy ez pontosan mit jelenthet?
Nem eladta, hanem máshova dugta az MNB az aranytartalékot

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A Magyar Nemzeti Bank "nem adta el az aranytartalékot", hanem a derivatív ügyleten keresztüli befektetés miatt egy másik soron bukkant fel a friss jegybankmérlegben az aranytartalék – derült ki az MNB sajtóosztályának a Portfolio kérdésére küldött válaszából.

novemberről decemberre 110 millió euróval nullára estek az MNB aranytartalékai, azaz eladták az összes, még meglévő aranyat. Kicsit tovább boncolva a témát, az MNB oldalán elérhető a november végi részletes aranytartalék bontás is, amely szerint már akkor sem volt tömbarany, hanem "nem allokált aranyszámlák"-on volt a 110 millió eurónyi tartalék és ezek szerint ez esett nullára december végére.

A cikkel kapcsolatban kommentárt kértünk az MNB-től és erre az alábbi választ küldte a sajtóosztály:

A cikk állításával szemben a Magyar Nemzeti Bank nem adta el az aranytartalékot. A cikkben hivatkozott csökkenés abból adódik, hogy derivatív ügyleteken keresztül is történhet az arany befektetése, amely a statisztikai elszámolás sajátosságaiból fakadóan a jegybankmérleg másik során jelenik meg. Az MNB befektetései során a kockázatok, a várható hozam és a likviditás együttes vizsgálata alapján állapítja meg a devizatartalékok optimális szerkezetét.

loading…


A fentiekből arra következtetünk, hogy az MNB swapügyletet kötött az aranytartalékra, amelyért cserébe devizát kapott és ez a devizakövetelések soron szerepel (23,978 milliárd euró). Mivel még nem tisztult teljesen a kép, ezért további kérdéseket küldtünk a sajtóosztálynak:

"1. pontosan mi az a változás, amitől most más soron kell nyilvántartani az aranytartalékot? 
– a fizikai arany helyett aranyra szóló (értékpapírosított vagy más típusú) követelése lett? 
– eddigi aranyra szóló követelés helyett más típusú követelés lett? 
– egyéb magyarázat.

2. az aranytartalék (fizikai vagy egyéb) szintje miként változott az elmúlt hónapokban?"

A fentiekre az MNB a Portfolio-nak megerősítette, hogy valóban egy swapügylet keretében került ki az aranytartalék sorról a 110 millió eurónyi tétel, ami vissza is fog oda kerülni. A további kérdésekre a devizatartalék kezelés diszkrét jellege miatt a jegybanknak nem áll módjában válaszolni. Forrás.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldal tetejére a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

[apss_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A DEVIZAKÁROSULTAK AZ ARANYTOJÁST TOJÓ TYÚKOK?
A DEVIZAKÁROSULTAK AZ ARANYTOJÁST TOJÓ TYÚKOK?

A DEVIZAKÁROSULTAK AZ ARANYTOJÁST TOJÓ TYÚKOK? [good_old_share] Figyelem! Fontos kérdések az oldal alján!   Erdei Ildikó - Sokáig rángattam a...

LÉNMANN ÚR BOCSÁNATKÉRÉSÉRE VÁR KÁSLER ÁRPÁD.
LÉNMANN ÚR BOCSÁNATKÉRÉSÉRE VÁR KÁSLER ÁRPÁD.

LÉNMANN ÚR BOCSÁNATKÉRÉSÉRE VÁR KÁSLER ÁRPÁD. [good_old_share] Kásler Árpád - Léhmann úr pálfordulása(i)   A Blikk hozta le Léhmann úr...

Close