MANIPULÁCIÓ – TUCATNYI NAGYBANKOT VIZSGÁLNAK

MANIPULÁCIÓ - TUCATNYI NAGYBANKOT VIZSGÁLNAK.

Globális devizapiaci manipuláció gyanújával vizsgálnak tucatnyi nagybankot

Devizapiaci árfolyam-manipuláció gyanújával kért be adatokat tucatnál is több globális nagybanktól a New York-i pénzügyi felügyelet (DFS) – írta a csütörtöki Financial Times.


loading...

A londoni gazdasági napilap forrásai szerint az amerikai hatóság mások mellett a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a Lloyds, a Royal Bank of Scotland és a Standard Chartered devizapiaci műveleteiről kért adatszolgáltatást.

A Financial Times idézi a Bank of England – a brit jegybank – keretében működő brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet állásfoglalását is, amely szerint a vizsgált nagybankok kereskedőivel szemben felmerült devizapiaci manipulációs gyanú ugyanolyan súlyos, mint a Libor manipulálásának ügye.

A globális botránnyá vált, többmilliárdos bírságokhoz vezető Libor-ügy közvetlen előzményeként a brit pénzügyi felügyelet másfél éve feltárta, hogy a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja,  a Barclays kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt manipulálták a globális irányadó bankközi kamatlábat, a Libort.


A Libor – London interbank offered rate – a naponta megállapított londoni bankközi kamatláb, amelyet a kereskedelmi bankok által saját nagybani hitelköltségükről beterjesztett becslések alapján rögzítenek londoni idő szerint minden kereskedési nap délelőttjén. Ez a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint ötszöröse.

loading...

Az ügyben kezdett vizsgálat kiterjedt számos más bankcsoportra is hasonló kamatmanipulációs tevékenység gyanújával. A Financial Times csütörtöki értesülései szerint most ehhez járult a nagybankok által űzött devizapiaci árfolyam-manipuláció gyanúja, és az adatkéréssel az amerikai felügyelet "új frontot nyitott" a már elindított globális vizsgálatban.
A lap két forrásból is úgy értesült, hogy a Deutsche Banktól, a Goldman Sachstól és a Citigrouptól – a vizsgálattal összefüggésben – máris több kereskedő távozott. A Deutsche Bank elbocsátott mások mellett egy olyan kereskedőt, aki felzárkózó térségi devizapiacokra szakosodott – idézi forrásait a csütörtöki Financial Times.

Forrás: Vg.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A "DEVIZA"-"HITELESEK" MAKKFÁJA...
A “DEVIZA”-“HITELESEK” MAKKFÁJA…

A makkfa… ( Igazi Magyar fa, hungarikum) Már majdnem felébredtem álmomból, - alfa állapotban voltam – mikor a Kúria legmagasabb...

MIÉRT NINCS VÉGE A DEVIZAHITELES ÜGYNEK?
MIÉRT NINCS VÉGE A “DEVIZA”-“HITELES” ÜGYNEK?

Vajon hányan nem tudnak még elszámolni a vagyongyarapodásukkal? A szocialista Simon Gábor sem bízott a forint stabilitásában -- jelentette ki Falus...

Close