Kártérítés az OTP Banktól

Kártérítés az OTP Banktól

Kártérítés az OTP Banktól


Az alábbi történetet érdemes elolvasni, és elgondolkodni a leírtakon!

Kártérítési ügyvéd – Tanulságos eset a következő:

2014-ben pert indítottunk az Otp Bank ellen szerződés érvénytelensége (Hpt 213 §. alapján) valamint a szerződés létre nem jöttségére hivatkozással (Ptk 205.§)A bíróság felhívott a DH törvények szerinti elszámolás matematikai levezetésére.
Ezt az ügyfél nem akarta -és nem is tudta – elvégezni , sőt még szakértőt sem akart erre igénybe venni.
A bíróság a pert megszüntette.

Ez ellen fellebbezést nyújtottam be mondván az lehet, hogy az érvénytelenség körében nem terjesztettük elő az elszámolást de a szerződés létrejöttsége körében dönteni kellett volna.

A Fővárosi Törvényszék a fellebbezésnek helyt adott és a Pkkb-t kötelezte az eljárás lefolytatására.

Mivel az adós úgy fizette vissza a tartozását ,hogy a lakását féláron eladta és ismerősénél húzta meg magát ezért a bíróság nem találta megalapozottnak a keresetet mondván nincs olyan védendő jogi érdek amely miatt perelni lehetne.

Amiért leírtam mindezt:
A bíróság az ítéletben kimondta, hogy ha a felperes az érvénytelenség iránti kérelméhez az elszámolást nem csatolta akkor az olyan mintha ezt a kérelmét nem tartotta volna fenn és a tárgyalást e körben nem lehet lefolytatni.
Ezért csak a létre nem jöttség megállapítása körében folyt az eljárás.

Az adós most az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazása miatt újra keresetet ad be a C-260/18 alapján és kéri a szerződés érvénytelenségének megállapítását, majd ezt követően kártérítést fog követelni az Otp Banktól az ár alatt eladott lakás miatt. Ezt nyugodtan teheti hiszen érvénytelenség tekintetében a bíróság eljárást nem folytatott le, abban döntést nem hozott vagyis nem számít "ítélt dolognak" az ha újra kéri a szerződés érvénytelenségének megállapítását.

Mi ebből a tanulság?

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Az, hogy aki úgy vesztett korábban pert, hogy nem kérte a szerződés érvénytelenségének megállapítását hanem csak a szerződés létre nem jöttségére hivatkozott az most gond nélkül hivatkozhat a szerződés érvénytelenségére az árfolyamrés és az árfolyamkockázatról való nem megfelelő tájékoztatás miatt.

Fontos, hogy az aki ugyan másodlagosan hivatkozott a szerződés érvénytelenségére de azért nem bírálták el mert már az elsődleges kérelmét is elutasította a bíróság (ami a szerződés létre nem jöttségére vonatkozott) az is perelhet mivel az érvénytelenség körében nem bírálta el a bíróság a keresetet vagyis nem számít ítélt dolognak. Kártérítési ügyvéd.

Neked ajánlott: ELBUKTA A PERT AZ OTP-NEM MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁS

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM