HONNAN VAN A BÍRÓ VAGYONA?

HONNAN VAN A BÍRÓ VAGYONA?

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke azért kérte a köztársasági elnöktől a felmentés kezdeményezését, mert a kecskeméti bíró nem tudta igazolni vagyongyarapodását – közölte a hivatal csütörtökön az MTI érdeklődésére.

 A Népszabadság információja szerint Varga Tibor bírót – aki 2012-ig felszámolási ügyekkel is foglalkozott – a Kecskeméti Törvényszék elnöke felmentette a munkavégzés alól, mert nem tudta hitelt érdemlően igazolni vagyongyarapodását.

Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke elmondta: a bírók jogállásról szóló törvény szerint a bírónak háromévente vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyben köteles saját és családtagjai jövedelmét feltüntetni. A bíró vagyonbevallását összevetették a három évvel korábbival, és úgy ítélték meg, hogy a “bevallott jövedelemből nem lehetett volna olyan vagyongyarapodásra szert tenni”.

A törvényszék elnöke az Országos Bírói Tanácsnál (OBT) eljárást kezdeményezett, amely novemberben azzal zárult, hogy a kecskeméti bíró valamit eltitkolt bevallásában, mert az általa igazolt jövedelem nem nyújthatott fedezetet a bevallott vagyongyarapodásra.


Ezután a törvényszéki elnök a törvény alapján javasolta Handó Tündének, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél a bíró felmentését, és egyúttal felfüggesztette a bírót a munkavégzés alól.

Az MTI kérdésére a törvényszék elnöke jelezte, hogy az ügynek lehet más következménye is, de az már nem a bíróságra, hanem a nyomozó hatóságra tartozik.

loading...

Az OBH az MTI-vel az eset kapcsán azt közölte: a hivatal elnöke az ügyben november 20-án – a törvényszék elnöke indítványának megfelelően – kezdeményezte az érintett bíró felmentését a köztársasági elnöknél. A bíró felmentési ideje egy hónap.

A törvény szerint, ha egy bíró vagyongyarapodására a szolgálati viszonyából vagy a munkáltató által ismert más törvényes forrásból származó jövedelme nem ad magyarázatot, a munkáltatói jogkör gyakorlója – jelen esetben a Kecskeméti Törvényszék elnöke – ellenőrzési eljárást kezdeményez az OBT-nél.

A törvény kimondja azt is, hogy a bírót fel kell menteni, ha vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét szándékosan elmulasztja, vagy a vagyonnyilatkozatában – a vele közös háztartásban élő hozzátartozók adatait is ideértve – lényeges adatot, tényt szándékosan valótlanul közöl, illetve elhallgat, vagy a vagyonnyilatkozatát és a személyes adat kezelésére felhatalmazó nyilatkozatát visszavonja.


Az OBH az eset kapcsán rámutatott arra is: az elnök egyik stratégiai célja a bírósági szervezet integritása. A törvényben meghatározott kontrollfolyamatok működését, illetve erősödését mutatja többek között a bírák etikai kódexe.

forrás: gepnarancs.hu

Facebook hozzászólások
loading...