Ha semmis a szerződés akkor az eredeti állapotot kell helyreállítani.

Szabó V László dr. ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, Ha semmis a szerződés akkor az eredeti állapotot kell helyreállítani

Ha semmis a szerződés akkor az eredeti állapotot kell helyreállítani.

Dr.Szabó V. László ügyvéd. A bíróságok arra hivatkozással nem látják teljesíthetőnek az árfolyamrés miatti érvénytelenség esetén az eredeti állapot helyreállítása iránti kérelmet mert szerintük az adós attól, hogy a szerződés semmis még használta a bank pénzét és ezért használati díj jár.Tehát az eredeti állapot helyreállítása esetén mindenki visszaadja azt amit kapott. Az adós a még fennálló tartozást+ kamatot.

Mivel az uniós jogszabályokat a magyar bíróságnak kötelezően alkalmazni kellene ezért ha az adós a C-932/19-re hivatkozva azt kéri, hogy az abban való döntésig fűggessze fel a bíróság a tárgyalást akkor ezt már csak azért is meg kellene tennie mert a perben való döntés kimenetele függ tőle. Ugyanis ha kimondásra kerül az, hogy az adós a semmis szerződést nem köteles érvényessé nyilvánítani akkor sem hatályossá, sem pedig érvényessé nyilvánítást nem kell kérnie.

Ha az adós úgy látja jónak, hogy az érdekét az eredeti állapot helyreállítása szolgálja akkor  vagy egyösszegben visszafizeti a még fennálló tartozását (ez 1-2 MFt esetén nem nagy teher) vagy megállapodik a bankkal egy részletfizetésben de ez ne egy bírósági ítélet alapján legyen kötelező hanem a szerződő felek akarata szerint.

Ha ezt a megállapodást sem képes az adós később teljesíteni akkor a bank pert indíthat az adós ellen. De azért ne vegyük el az adóstól a választás jogát, hogy a bankot egy újabb per nélkül bevételhez juttassuk.

Semmisségre csak az adós érdekében lehet hivatkozni.

Az érvényessé nyilvánítás pedig éppen ezt a védelmet veszi el az adóstól. Ha semmis a szerződés akkor az eredeti állapotot kell helyreállítani.
Uniós ítéletek mondják ki, hogy nem jár kamat a banknak ha a tisztességtelen szerződést ő készítette. A kamat elvesztése a visszatartó erő, hogy elriasszák a bankot a jövőben hasonló tisztességtelenségtől.

Ha az adós nem tudja egyösszegben visszafizetni a fennmaradó tartozást akkor a bíróság is adhat részletfizetésre határidőt és a felek is megegyezhetnek. 
A bankok érdekeinek elvtelen kiszolgálását jelenti az érvényessé nyilvánítás és nem az adós érdekét.

Semmis a szerződés a bank hibájából mégis az adós viseli továbbra is évekig az érvényessé nyilvánított szerződés terheit.

Ha a bank becsapta az ügyfeleit , elvette az életüket, megfosztotta az emberséges élet lehetőségétől az adósokat akkor most az egyszer már az adós érdekét kellene nézni és ami érvénytelen az véglegesen az.
Az pedig múljon a feleken, hogy milyen megállapodást kötnek a maradék összegre.

Lehet, hogy a bank még engedni is hajlandó a tartozásból ha egy része egyösszegben befizetésre kerül.
Miért kell a bank oldalán beavatkozni egy alkufolyamatba, ráadásul a bank által alkalmazott tisztességtelenséget meg sem büntetve a kamatnélküliséggel?
Ezt is rendezheti a C-932/19-es ítélet.

Reméljük nem találnak ki újra kiskapukat és nem értelmezik félre a döntést csak azért, hogy a bankok továbbra is kaszálhassanak.
Akkor pedig marad a már bevált árfolyamkockázati tájékoztatás. Dr.Szabó V. László ügyvéd.Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM