A DEVIZAHITELESEKEN MÚLIK A 2018-AS VÁLASZTÁS EREDMÉNYE.

A DEVIZAHITELESEKEN MÚLIK A 2018-AS VÁLASZTÁS EREDMÉNYE.

A DEVIZAHITELESEKEN MÚLIK A 2018-AS VÁLASZTÁS EREDMÉNYE.

[good_old_share]


Mi már több alkalommal megírtuk, hogy a hatalmas létszáma miatt is nagyon komoly ereje van a „deviza”-károsult társadalomnak.

 

Ha ehhez hozzáadjuk a közvetlen családtagokat, akkor láthatjuk, hogy ez a társadalmi réteg akár a 2018-as választási eredményt is meghatározhatná. Alább erről ír a Magyar Nemzet is.Ennek a kivitelezésével azonban pillanatnyilag az a baj, hogy a „devizás” érdekvédő szervezetek nem képesek arra, hogy először egymással szövetséget kössenek, majd közösen megszólítsák ezt a hatalmas társadalmi réteget. (Korábban a Nemzeti Civil Kontroll felajánlotta, hogy amennyiben ez a szövetség megköttetik az érdekvédő szervezetek között, úgy az egység mögé áll, és minden lehetséges eszközzel segíti azt.)

Nagy kérdés, hogy a károsultak élnek-e ezzel a lehetőséggel?

 

Ha nem tudnak megegyezni az érdekvédők, akkor maradnak a parlamenti pártok ígéretei, melyeket már ez a társadalmi réteg egyre kevésbé hisz el. A Magyar Nemzet sorra vette ezeket a pártokat, és bemutatta ígéreteiket, melyeket alább olvashatsz.

Akár meg is nyerheti a választásokat az a párt, amelyik rá tudja bírni a devizahiteles károsultak döntő részét, hogy szavazatával támogassa április 8-án a választáson. A különböző becslések ugyanis félmillió és kétmillió közötti károsultról szólnak.

Megkerestük a pártokat, kormányra kerülve tervezik-e a devizahiteles károsultak megmentését. A Fidesz nem válaszolt kérdésünkre, vagyis nem tartják fontosnak, hogy tájékoztassák a lakosságot lehetséges terveikről. A Demokratikus Koalíciótól szintén hiába vártunk választ.

A Jobbik felvételkori árfolyamon számolná újra a forintosításokat. A párt szerint az ehhez szükséges összeget csak a szerződések összesítése után lehet kiszámolni, de biztosan több ezer milliárd forintos összegről lehet szó.

Az átváltás költségeit részben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaátváltáson keletkezett vagyonából fedezné, a fennmaradó részt pedig a hitelt nyújtó bankokon verné le a párt, mondván, náluk parkol az adósok által fizetett árfolyamveszteség.A párt ezen túl áttekintené a közjegyzői, végrehajtói és a teljes pénzügyi rendszer összes visszásságát. A kártalanítási folyamat több évre húzódna el, hogy a jelentős összegű kártérítés ne bontsa meg a pénzügyi egyensúlyt.

Az MSZP félmillióra becsüli az érintett családok számát. A párt által tavaly novemberben benyújtott határozati javaslat szerint 2010 áprilisában közzétett átlagos árfolyamokon számolnák újra a forintosítást. A költségek fedezésére köteleznék a kormányt, hogy a jegybanknál 2013 óta keletkezett eredményt teljes egészében vegye ki osztalék formájában, s azt fordítsa a devizahitelesek kártalanítására.

A javaslat elfogadása esetén bevezetnék az elsétálási jogot, vagyis ha egy ingatlanra végrehajtást rendelnek el, akkor a tartozás abban az esetben is megszűnne, ha a lakás értéke nem fedezné a tartozás összegét, és felfüggesztenék a végrehajtásokat is.

A Lehet Más a Politika a Jobbikhoz hasonlóan felvételkori árfolyamon számolná újra a forintosítást. Az ehhez szükséges több ezer milliárd forintot egyrészt a jegybanki alapítványokba kimentett mintegy 300 milliárd forintból fedezné, s megvizsgálná, mi lett a sorsa az MNB-nél fölhalmozódott 800–900 milliárd forintnyi árfolyamnyereségnek, s ezt az összeget is bevonná a kártalanításba.

A kártérítéshez szükséges további ezermilliárdokat a bankoktól gyűjtené be az LMP is. Ezen túlmenően megvizsgálnák a szerződéseket ellenjegyző közjegyzők felelősségét abban, hogy egyoldalú, adósok számára súlyosan hátrányos szerződések születhettek.

Ugyancsak megnéznék, mi a felelőssége az MNB-nek, illetve a bankfelügyeletnek. Szükségesnek tartják a Kúria jogegységi határozatainak a felülvizsgálatát is, illetve hogy miért születtek a bírókat a devizahitelesek ellen hangoló bírósági vezetői állásfoglalások.

A Párbeszéd kétmillió főre becsüli a devizakárosultak számát. Komplex megoldási javaslatuk szerint újraszámolnák a forintosítást a felelősség mértéke szerint megosztva a terheket. Az adóst terhelné a felvételkori árfolyam fölött húsz százalék árfolyamveszteség, a maradék 40–40 százalékon pedig a megfelelő tájékoztatás elmulasztása miatt nagyobb felelősséget viselő bankok és az állam osztozna. A pereskedő adósoknak fél év alatt kellene eldönteni, élnek-e ezzel a lehetőséggel vagy sem. Ezzel párhuzamosan felfüggesztenék a végrehajtásokat.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A párt becslése szerint legrosszabb esetben is egy év alatt megvalósíthatók az általuk javasoltak. A javaslat végrehajtásával a 3600 milliárd forintnyi tartozás 2000 milliárd forinttal csökkenne, a törlesztőrészletek pedig felükre esnének vissza.Az Együtt és a Momentum nem készít külön programot a devizahitelesek megmentésére, a bajban lévő adósokat egyben kezelné. Az előbbi nagyobb állami segítséget adna a bajban lévőknek, többek között lakhatási támogatással, erősítené a Nemzeti Eszközkezelőt, újraszabályozná a magáncsőd intézményét, s bérlakásprogramot indítana.

A Momentum lakhatási támogatással és bérkiegészítő adójóváírással segítené a legszegényebbeket. A pénzügyi tudatosság erősítése érdekében pénzügyi, gazdasági ismereteket oktatna.

Te melyik pártnak hiszel? – Másként tesszük fel a kérdést: te még hiszel bármely parlamenti pártnak?

[poll id=”7″]

loading…


[emailpetition id=”1″]
[signaturelist id=”1″]

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM