Devizahitelek-az eredeti állapotot kell helyreállítani

Devizahitelek-az eredeti állapotot kell helyreállítani

Devizahitelek-az eredeti állapotot kell helyreállítani

"…a szerződéskötés napján kiszámolható tartozást kell alapul venni, amiből le kell vonni a tisztességtelen feltétel miatt keletkezett minden költséget…"

C-470/20. EUB ítéletDr. Csikász Levente – Az Európai Unió Bírósága a deviza alapú szerződések kapcsán vizsgálta az érvénytelenség további jogkövetkezményét (az elszámolást) és lényegében azt mondta ki, hogy 

1. a hazai jog ilyen jellegű szabályának hiányában nem lehet legfőbb bírói véleménnyel szabályozni az elszámolást (ezt már a hazai Alkotmánybíróság is kimondta a Kúria 2019. 06. havi elszámolási javaslatáról: a 20%-os vagy a bubor és kamatfelár metódus);

2. az eredeti állapotot kell helyreállítani, vagy ha ez lehetetlen, akkor úgy kell rendezni a tisztességtelen feltétel pénzügyi kihatását, mintha sosem létezett volna.

Ez számomra azt jelenti, hogy az eredeti állapot helyreállítását úgy kell elvégezni, hogy a folyósított kölcsönre kizárólag jegybanki alapkamatot lehet számolni, vagy ennek hiányában (mert vélhetően sok bíró fogja azt mondani, hogy lehetetlen az eredeti állapot helyreállítása, ami szerintem a kölcsönöknél tévedés) a szerződéskötés napján kiszámolható tartozást (futamidő és forint törlesztés szorzata) kell alapul venni, amiből le kell vonni a tisztességtelen feltétel miatt keletkezett minden költséget.

Nesze neked DH törvény. Ismét bebizonyosodott, hogy a kormány a fogyasztóvédelem alatt valójában mindvégig bankvédelmet látott el és magukra hagyta a fogyasztókat. Közel 8 év telt el az első két érdemi DH tv. megalkotása óta és megint az jár jól, aki ki tudott tartani lelkileg mentálisan, anyagilag.

Ha egy országnak felelős és a lakosságért valóban tenni akaró kormánya van, akkor eddig el sem kellett volna jutnunk.

Tanulság: a kormány úgy működik, mint a multik. Megéri nekik jogsértően eljárni, kizsákmányolni az egyszerű embereket, mert ha 10-ből csak 1-szer lépnek fel ellenük, ahol elbuknak, még így is jobban jártak anyagilag, mintha betartották volna a jogszabályokat, a jog tisztességes és ésszerű célját és nem utolsó sorban az "ezeréves" jogelveket. Dr. Csikász Levente.Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM