A BANK NEM TÁJÉKOZTATTA ÜGYFELÉT, ÍGY SEMMIS A SZERZŐDÉS!

A BANK NEM TÁJÉKOZTATTA ÜGYFELÉT, ÍGY SEMMIS A SZERZŐDÉS!

A BANK NEM TÁJÉKOZTATTA ÜGYFELÉT, ÍGY SEMMIS A SZERZŐDÉS!

[good_old_share]


loading...

Igen…ilyen is van!

 

Sokan a cikk olvasása közben azonnal felcsattannak: ház ez nem is itthon történt. Akkor meg miért kell ezt olvasnom?

Azért, mert úgy tűnik, hogy fogyasztóvédelmi szempontból a nem megfelelő banki tájékoztatást máshol komolyan veszik.Ha tovább olvasod, akkor látni fogod az összefüggéseket!

Nálunk is számtalan bizonyíték van arra, hogy a hazai „deviza”-károsultakat nem tájékoztatták a bankok arról, hogy ezek a szerződések magas kockázatot rejtenek. Ha a parlamenti pártokban megvolna a megfelelő akarat és elszántság, akkor ez a kérdés törvényi úton rendezhető lenne.

loading...

Amit tudni kell az ügy kapcsán:

 

Semmissé nyilvánított egy svájci frank alapú hitelszerződést a szlovén legfelsőbb bíróság arra hivatkozva, hogy a bank nem tájékoztatta ügyfelét az ilyen devizahitelek magas kockázatáról – közölte a szlovén sajtó pénteken.

Orbán Viktor véleménye a hazai banki tájékoztatásról (kattints a lejátszóra):

 Robert Preninger, a hitelfelvevő ügyvédje a szlovén közszolgálati televíziónak elmondta: ez az első jogerős ítélet nemcsak Szlovéniában, hanem az Európai Unióban is.

 

A legfelsőbb bíróság a 2015-ben indított eljárásban most másodszor hozott ítéletet. Az első ítéletben megsemmisítette a pénzintézet javára hozott korábbi döntést és új eljárást rendelt el az ügyben. Preninger elmondta, hogy a jogerős ítélet szerint a hitelfelvevőnek az eredeti hitelösszeget kell visszafizetnie a banknak, kamatok nélkül, a pénzintézetnek pedig törölnie kell az ügyfél ingatlanját terhelő jelzálogjogot.

Hazai összefüggések: Ne feledjük! Az Alkotmánybírósági határozattal alkotmányosnak mondott, C-26/13. számú, Európai Bírósági ítélet alapján meghozott Kúriai 2/2014. számú Polgári Jogegységi határozat szerint:

1. pont: Ha a pénzügyi intézménytől kapott nem megfelelő tájékoztatás vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen.

A szlovén svájcifrank-hitelesek egyesülete közleményében kiemelte: fontos győzelemről van szó. Bizakodásuknak adtak hangot, hogy a jelenlegi jogerős ítélet a jövőben bírósági gyakorlattá válik. „Rendszerszintű megoldás kell a problémára, amelyet a bankok kapzsisága és a szabályozó szervezetek csődje okozott” – hangoztatták.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/A szlovén központi bank adatai szerint 2017 májusában a svájci frank alapú hitelek állománya 524 millió euróra rúgott. Szlovén magánszemélyek és cégek 2004 és 2008 között vették fel a hiteleket az alacsony kamat miatt, de nem számoltak az árfolyamkockázattal. Sajtóértesülések szerint közel 20 ezer embert érint a mostani ítélet Szlovéniában, nekik legalább 60 százalékkal csökkenhet a tartozásuk.

FONTOS CIKK! KATTINTS: “DEVIZÁSOK” FIGYELEM! IGAZOLHATÓ AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZATTAL KAPCSOLATOS MEGTÉVESZTÉS!

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"DEVIZAHITEL"-BÍRÓ ICA: TÚL SOK MÁR AZ ÖNGYILKOS!
“DEVIZAHITEL”-BÍRÓ ICA: TÚL SOK MÁR AZ ÖNGYILKOS!

"DEVIZAHITEL"-BÍRÓ ICA: TÚL SOK MÁR AZ ÖNGYILKOS! [good_old_share] CSAK NEKÜNK kell összefogni és az egész világot megváltoztathatjuk…   Bíró Ica:...

A DEVIZAHITELESEKEN MÚLIK A 2018-AS VÁLASZTÁS EREDMÉNYE.
A DEVIZAHITELESEKEN MÚLIK A 2018-AS VÁLASZTÁS EREDMÉNYE.

A DEVIZAHITELESEKEN MÚLIK A 2018-AS VÁLASZTÁS EREDMÉNYE. [good_old_share] Mi már több alkalommal megírtuk, hogy a hatalmas létszáma miatt is nagyon...

Close