A RABSZOLGATÖRVÉNYRŐL-ÖNKÉNTES TÚLÓRA CSAK A MESÉBEN LÉTEZIK.

A RABSZOLGATÖRVÉNYRŐL-ÖNKÉNTES TÚLÓRA CSAK A MESÉBEN LÉTEZIK.

A RABSZOLGATÖRVÉNYRŐL-ÖNKÉNTES TÚLÓRA CSAK A MESÉBEN LÉTEZIK.

[good_old_share]


Dr. Spielmann Éva – Higgadtan.

 

1) A munkajog polgári vívmány, rabszolgaság, jobbágyság lecsengése után a megélhetéséért dolgozni kényszerülő tömegek védelme érdekében azért született, hogy a munkást megvédje a munkáltató gazdasági fölényétől, illetve2) néhány esetben a munkavállalótól, saját magától (pl. a munkabér kifizetésének tilalma a kocsmában), jogásziasan fogalmazva abszolút kógens rendelkezések, amitől akkor sem térhetnek el a felek, ha munkavállaló maga szeretné (pedig akkor rögtön jöhetne a fröccs…).

Ezeknek a kógens rendelkezéseknek a jogi alapja az, hogy a munkavállaló, pontosan ez előbb említett gazdasági fölény miatt, kényszerhelyzetben van, így akár saját kárára döntene. A törvény vélelmezi a kényszerhelyzetet, és előír, ez a kógencia.

3) olyan, hogy „önkéntes” túlóra, csak a mesében létezik. Ezt csak az fantáziálja, aki még soha nem dolgozott alkalmazottként munkahelyen.

4) létezik ellenben olyan, hogy munkaidőkeret. Ez N E M havi elszámolást jelent. Ez azt jelenti, hogy a munkaidőt egyenlőtlen elosztással határozhatja meg a munkáltató, és a heti 48 órás foglalkoztatási maximumnak nem percre pontosan, hanem sok havi, akár éves átlagban kell kijönnie. Tehát az eddig sem úgy volt, hogy a túlórát havonta számolták el! De eddig a maximum munkaidőkeret E G Y év volt.

Ezt változtatnák most meg H Á R O M évre.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Magyarán: ha valaki aláírja, hogy 400 órás túlóra keretet vállal és a munkát egyenlőtlen módon osztják be számára (lényegében ez van minden nagyobb kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági munkahelyen, talán csak hétfőtől péntekig punnyadó irodisták a kivételek), akkor a munkáltató számára megengedett, hogy a túlóra ellenértékét a harmadik év végén fizesse ki VAGY ha a három éven belül pl. a harmadik évben otthon ültetik, akkor az első évben ledolgozott túlórák kifizetése teljesen jogszerűen veszik el.

Köszönöm a figyelmet. Dr. Spielmann Éva.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM