A BANKNAK NINCS KEGYELEM!

A BANKNAK NINCS KEGYELEM!

A BANKNAK NINCS KEGYELEM!

És…ismét a valós árfolyamkockázati-tájékoztatás elmaradása miatt bukik a bank!


 

Előbb vagy utóbb csak sor kerül az összes bankra! Ismét a HitelSikerek közölte a friss hírt, miszerint:

loading...

Újabb ügyben utasította el a Lombard követelését a bíróság az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatás hiánya miatt.

A Lombard Lízing szerződései esetében egyre-másra érkeznek hozzánk a pénzintézetet elmarasztaló ítéletek, úgy látszik a bíróságok végre meglátták, hogy nagyítóval sem lehet találni olyan szerződést, amely megfelelne a szabályozásoknak, ezért éppen itt az ideje ezt ki is mondani.A hazai bíróságok a polgári jogegységi határozatokat (PJE) devizás ügyekben szentírásnak tekintik és kirívó esetekben még az Európai Bíróságok által hozott végzések fölé is helyezik.

Ezért fordulhat elő, hogy például a 6/2013 PJE-re hivatkozva a szerződésből hiányzó kamatot utólag, hosszú évekkel később pótolják a pénzintézet kérésére. Persze ez csak egy csavar a sok közül, amit az utóbbi években a jogrendszerünk kitalált a bankok megmentésére, ám szerencsére az adósokat képviselő jogászok és maguk az adósok is kiharcoltak újabb “jogokat” magasabb pódiumokról, melyeket már nem lehet csak úgy fölülírni egy jogegységivel és talán a bírók is szeretnék eltüntetni a függetlenségükön esett foltot. Ennek a helyzetnek az eredménye, hogy ilyen felemás ítéletek is születhetnek.

loading...

Mitől lett az ítélet felemás? Attól, hogy az ítélet egyik részében a bíróság , a 6/2013 szentírásPJE iránymutatásai alapján pótolta a szerződésből hiányzó kamatot és e tekintetben érvényesnek nyilvánította a szerződést, viszont a 2/2014 szentírásPJE-re valamint a 93/13 EGK irányelvre hivatkozva az árfolyamkockázatról szóló, megfelelő tájékoztatás hiánya miatt végül elutasította a Lombard keresetét.

Tehát az ítélet kedvezően alakult az adós számára, és csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a 2/2014 szentírás PJE ugye már 2014-ben ismert volt, vagyis már azóta is felismerhető lett volna, hogy a tájékoztatás nem volt kielégítő, de ehhez kellett még néhány előzetes döntéshozatali eljárás is az Európai Bíróságtól, hogy a szentírás PJE-t összeolvassák végre már egy magasabb szintű szabályozással (93/13 EGK irányelv) és így kiderüljön a bíróságok számára, hogy az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatásnak picit részletesebbnek kellett volna lennie ahhoz, hogy a hitelezők az ebből származó kockázatot korlátlanul az adósra terhelhessék.

Mindenesetre most úgy tűnik, hogy a bíráink az eléjük kerülő ügyekben bátrabban mernek az adósnak igazat adni, de az is lehet, hogy a Kúriának kellett a hátsó vágányokon a lámpákat zöldre állítani ehhez.

Az ítélet indokolásából látható, hogy a tájékoztatásnak mit és hogyan kellett volna tartalmaznia:

A 2/2014 PJE 1. pontja szerint, ha a fogyasztó árfolyamkockázat valós tartalmáról nem kapott világos és érthető tájékoztatást, vagy olyan tartalmú tájékoztatást kapott, amelyből nem volt világos a kockázat korlátlansága és realitása, az árfolyamkockázat teljes egészében tisztességtelen, vagyis a fogyasztó – a 93/13 EGK irányelv 6. cikkének első bekezdése alapján – egyáltalán nem kötelezhető az árfolyamkockázat viselésére.

A tájékoztatásból ki kell tűnnie,
1. az árfolyamváltozás hatására a törlesztőrészlet összege korlátozás nélkül (akár többszörösére is) megemelkedhet;
2. az árfolyamváltozás iránya és mértéke előre nem állapítható meg, annak nincs felső határa;
3. a fenti árfolyamváltozás lehetősége valós, vagyis a hitel futamideje alatt is bekövetkezhet;

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A fentiekre tekintettel a tisztességtelenség megállapításának alapja az, hogy az általánosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó a kapott tájékoztatás alapján nem láthatta át azt reális lehetősége áll fenn annak, hogy az árfolyamváltozásának hatására az általa teljesítendő szolgáltatás mértéke a hitel futamideje alatt akár korlátlanul is megnövekedhet, vagyis úgy vállalta az ügylet jellegéből eredő árfolyamkockázatot, hogy nem volt tisztában annak valós tartalmával.

Az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó rendelkezés a szerződéses főszolgáltatást meghatározó szerződéses kikötés, ezért annak érvénytelensége esetén a szerződés egészének érvénytelenségét eredményezi, ebben az esetben lényegében azt állapítja meg, hogy a fogyasztó az árfolyamkockázat viselésére egyáltalán nem kötelezhető.“

Az adóst dr. Csitos Eszter ügyvéd képviselte az eljárás során. Az ítéáletet IDE KATTINTVA töltheted le!

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A szerződés TELJES érvénytelensége - Jó napom van!
A szerződés TELJES érvénytelensége – Jó napom van!

A szerződés TELJES érvénytelensége - Jó napom van! Jön még kutyára teherautó :) És jönnek még a kártérítési perek Érezhetően...

Menekülés a bankok karmaiból
Menekülés a bankok karmaiból

Menekülés a bankok karmaiból "Ez nem uzsora, hanem intézményesített nemzetrablás"   A felvételhez nem írunk semmit. Viszont a nézők véleményére...

Close