Miért húzódik a devizahiteles kérdés megoldása?

Miért húzódik a devizahiteles kérdés megoldása?

Éva Nagy
Miért húzódik a devizahiteles kérdés megoldása?

A kormány sürgeti a Kúriát, hogy hozzon jogegységi határozatot. A Kúria nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy nem készül átfogó, minden devizahitel szerződés megoldását jelentő jogegységi határozatra, ami valamennyi devizahitel kérdés megoldását jelenthetné.
 

Véleményem szerint erre nem is igazán van szükség, mivel a Kúria 2013.július 4-i döntése alapján a Bíróságok sorra mondják ki a semmisséget. 
Ennek kiterjesztése közérdekű keresettel már akkor elindítható lett volna.A kormány 3 hónapos késésben van.

A PSZÁF-nak 2012 óta van lehetősége a Ptk. módosításának köszönhetően úgynevezett közérdekű keresetet indítani, nagyjából épp az ilyen ügyek kezelésére. Az ilyen kereseteknél a pénzintézet valamennyi ügyfele nevében jár el a felügyelet, és ha nyer, akkor automatikusan érvényes lesz a döntés valamennyi érintett ügyfél számára. 


Azzal is tisztában vagyunk, hogy Szász Károlytól ezt nem várhattuk el, PSZÁF-elnöki minősége nem arról szól, hogy a becsapott hiteleseket, és az igazságot képviselje.

De 2013.október 1-el, PSZÁF összevonásával, Szász Károly leköszönésével ez az akadály is elhárult, és a jegybankról szóló tv 164. § (1) Az MNB a 4. § (9) bekezdésében meghatározott feladatkörében pert indíthat a fogyasztók polgári jogi igényeinek érvényesítése iránt az ellen, akinek tevékenysége a 39. §-ban meghatározott törvények és az azok végrehajtására kiadott jogszabályok rendelkezéseibe vagy a 81. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott rendelkezésekbe ütközik, továbbá akinek tevékenységével kapcsolatban felmerül a Ptk. szerinti tisztességtelen általános szerződési feltétel alkalmazása, ha a jogsértő tevékenység a fogyasztók széles, a jogsértés körülményei alapján meghatározható körét érinti.


Nem érjük a kormány időhúzását. Minden lehetőség birtokában van, hogy megoldja Magyarország legsúlyosabb társadalmi problémáját, ami korábbi választási ígérete volt. Tehát már akkor kiemelt problémának számított.

Most ismét csak tárgyalgatunk a jogi kérdésekről. 
A múlt hét vezető híre volt, hogy Kerekasztal-konzultációt kezdeményez Navracsics Tibor igazságügyi miniszter a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében, és a kormány ahelyett, hogy használná a kezében lévő lehetőséget, megint az időt húzza egy olyan egyeztetéssel, ahogy csak a bankok képviselete van jelen, az adósok képviseletéről rendre elfeledkezik.

És eközben nyomja az árfolyamgátba való belépés propagandaszövegét.


Ki érti ezt? És a sok ígéret és újabb-és újabb határidők helyett tisztességesebb lenne a kivéreztetett devizahitelesek sorsát rendezni, mert a hitelbedőlés dominó-effektusa csak egy-két hónap kérdése, ami kezelhetetlen folyamatokat indíthat el. 

Várni, és várakoztatni egy időzített bomba. Reméljük ezzel kormányunk is tisztában van.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM