MI MÁR TUDTUK! ELSZÁMOLÁS – CSÚSZTAT AZ MNB

MI MÁR TUDTUK! ELSZÁMOLÁS - CSÚSZTAT AZ MNB.

MI MÁR TUDTUK! ELSZÁMOLÁS – CSÚSZTAT AZ MNB

[cn-social-icon]

Noha a Magyar Nemzeti Bank szerint a banki elszámolások miatt csak kevesen fordulnak panasszal a szervezethez, a jogszabályban rögzített határidők miatt az adósok többsége ezt egyelőre nem is tehetné meg. Közben módosult az elszámolási törvény, amely szűkíti az adósok jogorvoslati lehetőségeit. Bár az eddigi közlések alapján gördülékenyen zajlik az elszámolás, három pénzintézetet kellett megbírságolni, mert késtek a postázással – írja a Magyar Nemzet.Ahhoz képest kevés a banki elszámolásokkal kapcsolatos konkrét panasz, hogy kétmillió fogyasztó kapott erről papírt. Erről beszélt a minap Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivő helyettese a köztévében, szinte megismételve a Binder István szóvivő által korábban elmondottakat. Ők azt mondják, a panaszok csekély számából arra lehet következtetni, hogy az adósok többnyire elégedettek az elszámolással.

Csakhogy az MNB tájékoztatása félrevezető, ugyanis az elszámolási törvényből az derül ki, hogy egyelőre az adósok többsége nem is fordulhat a jegybankhoz. A devizahiteleseknek ugyanis az elszámolás kézhezvétele után 30 nap áll rendelkezésükre, hogy megkeressék a hitelezőjüket; ha nem értenek egyet a kimutatással, csak a válasz megérkezése után vitathatják meg az ügyüket az MNB-nél. Ráadásul a pénzügyi intézményeknek további 60 napjuk van arra, hogy elbírálják a hitelesek panaszait, vagyis az elszámolás kézhezvételétől számítva akár 90 nap is eltelhet, mire az adósoknak lehetőségük lesz a jegybankhoz fordulni.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Az említett kétmillió fogyasztó esetében tehát legalább 1,3 millió adós esetében biztosan nem telt le még a jogszabályban rögzített 30 napos határidő sem, a posta ugyanis május elején jelezte, hogy 1,3 millió adós még nem kapta meg az elszámolást. A panaszok valós száma tehát csak hónapok múlva fog kiderülni.

Mindeközben kiderült az is, hogy a parlament módosította az elszámolási törvényt, amelynek következtében jelentősen szűkülnek az adósok jogorvoslati lehetőségei. Habár a korábbi jogszabály szerint az adós és a pénzügyi intézmény is kérhette, hogy az MNB-hez tartozó Pénzügyi Békéltető Testület személyesen hallgassa meg a feleket, az új szabályozás szerint már ez nem kötelező. Ha a testület úgy dönt, hogy nem indokolt a személyes meghallgatás, elutasíthatja a felek szóbeli érvelésének lehetőségét.Ide illeszkedik az is, hogy bár korábban Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és a jegybank is azt hangoztatta, hogy gördülékenyen halad az elszámolás, az MNB tegnap jelentette be, újabb problémák miatt 7,5 millió forintra bírságolt egy kereskedelmi bankot és két pénzügyi vállalkozást, mert késve küldték ki a fogyasztóknak a levelek egy részét. A jegybank fogyasztóvédelmi vizsgálata során az MKB Bank Zrt.-nél, az Aegon Magyarország Hitel Zrt.-nél és az UCB Ingatlanhitel Zrt.-nél állapított meg mulasztást a elszámolások jogszabályban meghatározott határidőn túli megküldése miatt. Az MKB Bank Zrt. négymillió forint bírságot kapott, mert 9200 levelet egy nappal, további 1796 értesítőt pedig hosszabb idejű késéssel postázott. Az elszámolási értesítőket 4610 fogyasztónak késve kiküldő UCB Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben 2,5 millió forint bírságot róttak ki. Az Aegon Magyarország Hitel Zrt. számára pedig – amely idejében küldte ki ugyan az értesítőket, ám hibás vonalkód miatt 2984 levelét nem lehetett kézbesíteni – egymillió forint bírságot szabtak ki.

A pénzügyi intézményeknek március 1. és április 30. között kellett postára adniuk a a devizaalapú kölcsönökkel kapcsolatos elszámolásokat. A határidő meghosszabbítására csak annak a pénzügyi intézménynek van lehetősége, amelynek a szerződési feltételek tisztességességének megállapítása iránt indított bírósági pere március 1-jéig nem zárult le. Ebben az esetben az elszámolás megküldésének határideje a per befejezésétől számított hatvanadik nap. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM