JOGÁLLAM? FÜGGETLEN BÍRÓSÁG? TÍZEZER “DEVIZAPER” ÁLL LE!

JOGÁLLAM? FÜGGETLEN BÍRÓSÁG? TÍZEZER "DEVIZAPER" ÁLL LE!

Mit arról korábban már beszámoltunk, a Bankszövetség kérte a Kormányt, hogy a „devizahitelesek” részéről szüntesse meg a bankok perelhetőségét.

A kérésnek megfelelően ez be is következett.

Senkit ne tévesszen meg a témával kapcsolatos kormányzati kommunikáció! 
Viszont ne feledjük: igaza bizonyítása érdekében minden Európai Uniós állampolgárnak joga van az Európai Bírósághoz fordulni. (elvileg ezt a jogot a Magyar Kormány sem korlátozhatja)

Így Dr. Kriston István európajogi (pénzügyi) szakjogász a Magyar „deviza”-„hitelesek” védelme érdekében az Európai Bírósághoz fordult.


Állítása szerint – melyet több pénzügyi szakértő és jogász is alátámaszt, és ez az NCK álláspontja is – Magyarország tagállamban a bankok megkerülve a tőkepiaci szabályokat kölcsön jogcímén tőzsdén kívüli deviza határidős tömeges – mintegy 1.000.000 db deviza alapú szerződési – ügyletet kötöttek a fogyasztókkal.

Lényegében a bankok kölcsönbe burkolva, kölcsön címén összetett pénzügyi eszközt tartalmazó pénzügyi terméket értékesítettek a fogyasztóknak.

"Összességében közel tízezer peres eljárást függesztenek fel országszertere a devizahitelek kivezetését célzó kormányzati lépések következtében − közölte a Napi Gazdasággal az Országos Bírói Hivatal.

Mintegy tízezer − ezen belül 4600 budapesti − per áll le a kormányzati lépések következtében, amelyek a devizahitelek kivezetését célozzák meg. Az Országos Bírói Hivatal által közölt adatok szerint a perek felfüggesztése összesen 4,3 milliárd forint hitelre hat, közvetve  480 ezer család, illetve 1,5 millió magánszemély érintett. A törvény, amely a Kúria jogegységi határozatának előírásait foglalta jogszabályba, július 26-án lépett hatályba. Az Országos Bírói Tanács a perek felfüggesztéséről soron kívül, július 22-i ülésén határozott.


A Debreceni Törvényszék hétfőn 285 devizahiteles peres eljárást függesztett fel soron kívül. Tavaly 43 per fejeződött be, a bíróságnak a legtöbb esetben el kellett utasítania a keresetlevelet, így tárgyalás kitűzésére sem kerülhetett sor. Ítélet 2013-ban első fokon öt perben született, ezekben a bíróság részben a devizahiteleseknek adott igazat.
A kormányzat már eddig is tett lépéseket, hogy a pénzintézetek ne érvényesíthessék követeléseiket. Határozatlan időre felfüggesztették a korábban már meghosszabbított kilakoltatási moratóriumot, és a jelenlegi perfelfüggesztéssel az esetleges behajtás is szünetel. Mielőtt bármi történhetne, le kell folytatni azokat a bírósági eljárásokat, amelyeket a bankok indítanak, bizonyítandó, hogy szemben az állam álláspontjával, nem volt tisztességtelen szereződésmódosítási gyakorlatuk. A jogerős határozatok várhatóan az év végén születhetnek meg, a devizahitelekkel kapcsolatos felfüggesztett peres eljárások csak ezt követően folytatódhatnak. A keresetek befogadása  addig sem szünetel, azokat a bíróság befogadja, de az érdemi  eljárás nem indul meg." – Napigazdaság

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM