JOGÁLLAM? FÜGGETLEN BÍRÓSÁG? TÍZEZER “DEVIZAPER” ÁLL LE!

JOGÁLLAM? FÜGGETLEN BÍRÓSÁG? TÍZEZER "DEVIZAPER" ÁLL LE!

Mit arról korábban már beszámoltunk, a Bankszövetség kérte a Kormányt, hogy a „devizahitelesek” részéről szüntesse meg a bankok perelhetőségét.

A kérésnek megfelelően ez be is következett.

Senkit ne tévesszen meg a témával kapcsolatos kormányzati kommunikáció! 
Viszont ne feledjük: igaza bizonyítása érdekében minden Európai Uniós állampolgárnak joga van az Európai Bírósághoz fordulni. (elvileg ezt a jogot a Magyar Kormány sem korlátozhatja)

Így Dr. Kriston István európajogi (pénzügyi) szakjogász a Magyar „deviza”-„hitelesek” védelme érdekében az Európai Bírósághoz fordult.

loading...


Állítása szerint – melyet több pénzügyi szakértő és jogász is alátámaszt, és ez az NCK álláspontja is – Magyarország tagállamban a bankok megkerülve a tőkepiaci szabályokat kölcsön jogcímén tőzsdén kívüli deviza határidős tömeges – mintegy 1.000.000 db deviza alapú szerződési – ügyletet kötöttek a fogyasztókkal.

Lényegében a bankok kölcsönbe burkolva, kölcsön címén összetett pénzügyi eszközt tartalmazó pénzügyi terméket értékesítettek a fogyasztóknak.

"Összességében közel tízezer peres eljárást függesztenek fel országszertere a devizahitelek kivezetését célzó kormányzati lépések következtében − közölte a Napi Gazdasággal az Országos Bírói Hivatal.

Mintegy tízezer − ezen belül 4600 budapesti − per áll le a kormányzati lépések következtében, amelyek a devizahitelek kivezetését célozzák meg. Az Országos Bírói Hivatal által közölt adatok szerint a perek felfüggesztése összesen 4,3 milliárd forint hitelre hat, közvetve  480 ezer család, illetve 1,5 millió magánszemély érintett. A törvény, amely a Kúria jogegységi határozatának előírásait foglalta jogszabályba, július 26-án lépett hatályba. Az Országos Bírói Tanács a perek felfüggesztéséről soron kívül, július 22-i ülésén határozott.

loading...


A Debreceni Törvényszék hétfőn 285 devizahiteles peres eljárást függesztett fel soron kívül. Tavaly 43 per fejeződött be, a bíróságnak a legtöbb esetben el kellett utasítania a keresetlevelet, így tárgyalás kitűzésére sem kerülhetett sor. Ítélet 2013-ban első fokon öt perben született, ezekben a bíróság részben a devizahiteleseknek adott igazat.
A kormányzat már eddig is tett lépéseket, hogy a pénzintézetek ne érvényesíthessék követeléseiket. Határozatlan időre felfüggesztették a korábban már meghosszabbított kilakoltatási moratóriumot, és a jelenlegi perfelfüggesztéssel az esetleges behajtás is szünetel. Mielőtt bármi történhetne, le kell folytatni azokat a bírósági eljárásokat, amelyeket a bankok indítanak, bizonyítandó, hogy szemben az állam álláspontjával, nem volt tisztességtelen szereződésmódosítási gyakorlatuk. A jogerős határozatok várhatóan az év végén születhetnek meg, a devizahitelekkel kapcsolatos felfüggesztett peres eljárások csak ezt követően folytatódhatnak. A keresetek befogadása  addig sem szünetel, azokat a bíróság befogadja, de az érdemi  eljárás nem indul meg." – Napigazdaság

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÍGY KELL SZÁMOLNI A "DEVIZAHITELEKET" - VISSZA A KEZDETEKHEZ.
ÍGY KELL SZÁMOLNI A “DEVIZAHITELEKET” – VISSZA A KEZDETEKHEZ

Így kell számolni a devizahiteleket A Magyar Nemzeti Bank módszertani iránymutatást tett közzé az átszámításhoz. Még három hónap és minden...

ÖRÜLHETNEK A "DEVIZA"-"HITELESEK": TÖBB JÁR VISSZA NEKIK, MINT GONDOLHATTÁK.
ÖRÜLHETNEK A “DEVIZA”-“HITELESEK”: TÖBB JÁR VISSZA NEKIK, MINT GONDOLHATTÁK

Örülhetnek a devizahitelesek: több jár vissza nekik, mint gondolhatták Közzétette az MNB, miként kell kiszámolni az ügyfeleknek visszajáró árfolyamrés összegét....

Close