FORINTOSÍTÁS – VALAKI FOLYAMATOSAN HAZUDIK!

FORINTOSÍTÁS - VALAKI FOLYAMATOSAN HAZUDIK!

FORINTOSÍTÁS – VALAKI FOLYAMATOSAN HAZUDIK!

 

MÉGIS PIACI ÁRFOLYAMON FORINTOSÍTJÁK A "DEVIZAHITELEKET"?

A kormánynak a Kúria döntése miatt meg van kötve a keze a devizahitelek forintosításánál: az ügyfeleknek kell viselniük az árfolyamkockázatokat, a forintosítás ezért várhatóan piaci árfolyamon, vagy ahhoz közeli szinten történik majd meg – derül ki Varga Mihály Heti Válasznak adott interjújából.A lap kérdésére, hogy milyen árfolyamon hajtják végre a devizahitelek forintosítását, Varga Mihály jelezte: "nem szabad megfeledkezni a Kúria döntéséről sem, mely kimondja: az árfolyamkockázatot az ügyfeleknek kell viselniük. Ez a kormány mozgásterét is behatárolja".

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok

Érdekes, hogy a fenti állítással szemben, néhány nappal korábban Kósa Lajos „kacsának „nevezte” azokat a híreket, miszerint a „devizahiteleket” piaci árfolyamon forintosítaná a kormány.

Kósa Lajos szerint: Kacsa a devizahitelek piaci árfolyamon való forintosítása

Korábban: "Cáfolta a Fidesz ügyvezető alelnöke azokat az értesüléseket, melyek szerint a kormányzat piaciárfolyamon váltatná át a devizahiteleket.

Kósa Lajos a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kacsának nevezte az erről szóló híreket.– Hogyha segíteni akarunk a devizahitel-csapdába becsalt embereken, meg a forinthitelcsapdába becsalt embereken, s megnézzük, hogy a két csoport közötti pozíció milyen, akkor a piaci árfolyam a devizahiteleseket olyan mértékben hozná lehetetlen helyzetbe, hogy amit eddig adtunk segítséget, annak semmi értelme nem lenne, nem is ez a szándék, nem is hallottam erről, tehát ez valószínűleg kacsa – hangsúlyozta Kósa Lajos."

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, hogy a forintosításhoz a jegybanki devizatartalék egy részéhez is szükség lesz, ami nem csak a forint árfolyamára lesz hatással, hanem a korábbi kedvező árfolyamszint miatt jelentős nyereséget is jelent majd a jegybanknak. Bár szerinte nem szokás "üzengetni a József Nádor térről a Szabadságtérre", azért mégis megtette: jó lenne, ha a nyereségből valamennyit adósságtörlesztésre fordítana az MNB, segítve a kormány adósságcsökkentő politikáját. A forintosítással összefüggésben eladott devizamennyiség miatt a devizatartalékon ugyanis jelentős árfolyamnyeresége keletkezhet.A monetáris tanács november 4-én döntött arról, hogy kiterjesztik a forintosításhoz szükséges devizamennyiséget, 9 milliárd euróra növelték a szeptember 23-án elindított devizaeladási programjukat.

A forintosításról szóló törvényjavaslat még nem készült el, a devizahitelek átváltására a bankok elszámoltatás után kerülhet sor Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének legutóbbi nyilatkozata szerint. De azt leszögezte, 2016. január 1. után nem maradhat devizahitel Magyarországon, kivéve, ha valaki önként vállalja a devizahitel-rendszert, de a bankoknak kötelező lesz megtenniük a forintosítás ajánlatát. – Portfolio

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM