Éhségsztrájk Orbán házánál-Nem Adom A Házamat Mozgalom

Éhségsztrájk Orbán házánál-Nem Adom a Házamat Mozgalom

Éhségsztrájkba kezdett Orbán Viktor miniszterelnök XII. kerületi háza előtt a devizahitelek károsultjaiért és a kölcsönt nyújtó bankok ellen küzdő Nem adom a házamat mozgalom több tagja kedd reggel. A háromnapos éhségsztrájk után a tüntetők pénteken vonulásos demonstrációt terveznek, amelynek során, miként fogalmaznak, „jól meggyalázzák majd a bankokat.”

éhségsztrájkot Orbán Viktor miniszterelnök budai villája előtti utcára a Nem adom a házamat mozgalom. A demonstrációra szolid rendőri készültség mellett készülődtek a tüntetők: noha a hatóság első körben nem adott engedélyt a demonstrációra, a bíróság végül hozzájárult a megmozduláshoz.


loading...

Kedd reggel fél kilenc körül a mozgalom tíz tagja készülődött a demonstrációra. A kormányfő házával szembeni járdaszakaszon sátrat állítottak, a kerítésre pedig transzparenseket feszítettek ki. A jókora lepedőkre egyebek mellett azt írták: „Követeljük a végrehajtások azonnali leállítását!”

– Már csak öt perc van, egyél még egy kis csokit, vagy olajos magvakat – nyújt egy tábla csokoládét, és kisebb zacskót az egyik tüntető Póka Lászlónak, a demonstráció főszervezőjének. A férfi elvesz egy kockát, gyorsan lenyeli, hogy aztán a sajtó képviselőit tájékoztathassa. Mint mondja, öt társával együtt három napig semmit nem esznek, kizárólag vizet isznak majd. Reméli, teszi hozzá, hogy a kormány megérti üzenetüket, végre határozottan lép fel a rabló, csaló bankokkal szemben, és megvédi a kisemmizett kisembereket.

Amikor szóba kerül, hogy a kormány épp most készül a devizahitelesek „megmentésére”, a főszervező dühösen legyint: „Az csak maszatolás.” Szerinte ugyanis nem fogadható el az, hogy a a kormány csalókkal, uzsorásokkal tárgyal. „A bűnözőkkel nem tárgyalni szoktunk, a bűnözőket be kell börtönözni” – teszi hozzá.

Kilenc órakor az egyik tüntető az órájára pillant és elkiáltja magát: „Kezdünk.” A demonstrálók eltesznek minden ennivalót, az asztalon csak vizes palackok maradnak. „Akkor ettől kezdve éhségsztrájkolunk”, mondja egyikük, és valóban: senki sem eszik már.

Póka László rövid beszédbe kezd. Elsorolja, mit szeretnének elérni: követelik a végrehajtások azonnali leállítását, a devizahitelek teljes eltörlését, az átvert emberek kártalanítását, a felelősök felelősségre vonását. Emellett „megoldási” javaslatokat is tesz. Mint mondja, a bankoknak a folyósított összegnek megfelelő kártalanítást kell fizetniük. Azután pedig „minden, a termék bevezetésekor felelős pozícióban lévő banki alkalmazottat, politikust, felügyeleti szervezeti vezetőt, közjegyzőt csalás bűntette miatt vonjanak felelősségre.”

loading...


Miután az éhségsztrájk alatt lényegében semmi nem történik, van idő nyugodtan beszélgetni a tüntetőkkel. Simonek Dénes Lászlóné azt mondja, azért csatlakozott a mozgalomhoz, mert őt is átverték, öngyilkossági kísérletbe kergették. Mint meséli, egy autót vásároltak hitelre, és bár a kereskedő végig forintkölcsönről beszélt, csak később, a folyamatosan emelkedő törlesztőrészletek miatt derült ki, hogy frankhitellel „húzták csőbe” őket.

A Pest megyei Jászkarajenőről érkezett Bartó László is saját „élményei” miatt csatlakozott a mozgalomhoz. Az ő kálváriája így fest: tizenegy éve vett fel 5 millió forint frankkölcsönt. Az első évben 20 ezer forintot fizetett havonta, aztán kilenc éven át 44 ezret, a tizedik évtől pedig 65 ezerre nőtt volna a törlesztő. A tőketartozása pedig mindezek ellenére ma is sokkal nagyobb, mint amennyi pénzt kapott bő évtizede: 8,9 millió forint. Az egykor hivatásos katonaként Afganisztánban is szolgált férfi szerint hasonlóan aljas „pénzügyi konstrukciót” normális országban egyetlen bank sem indítana, és nem is engednék.

Amikor a tüntetőknek felvetem, talán az adósoknak is van felelősségük a hitelcsapdák létrejöttében, mérgesen válaszolnak. Bartó László például azt mondja: ha orvoshoz megy az ember, akkor végrehajtja az utasításait, mert megbízik a doktorban. Egy normális országban ugyanez lenne érvényes a pénzügyekre is. Az emberek megbíztak a pénzügyi szakemberekben, a felügyeleti szervekben, a bankokban, ám rosszul tették, mert becsapták, kirabolták őket.

Nem sokkal az éhségsztrájk kezdete után a tüntetés főszervezője, Póka László elmondja, hogy pénteken további „akciókat” terveznek. A 72 órás éhségsztrájk után szimpatizánsaikkal és a hozzájuk csatlakozó több szervezettel együtt 11 kilométeres gyalogos és autós vonulást tartanak Budapesten. Ennek során – mint mondja – újra „bankok kirakatait fogjuk meggyalázni, hogy tudják, elég volt a kifosztásból.”

Póka László szerint ráadásul már most készülnek az újabb megmozdulásra. Mint mondja, ha a kormány nem teljesíti követeléseiket, akkor „egyre keményebb, egyre ütősebb” akciókat szerveznek majd, s később már „nem állnak meg a bankok kiplakátolásánál.” forrás: Népszabadság

Kapcsolódó cikkek: 

Varga István MNB-Ez a “termék” sem az Alaptörvénynek, sem a Nemzeti Hitvallásnak nem felel meg!

Varga István-”Bizonyítani fogom hogy nem volt deviza a hitelek mögött.”

Feltétlenül nézd meg-Dr. Damm Andrea a semmis szerződésekről+iratminták!

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
OTP itthon és Romániában-olvasói gondolatok
OTP itthon és Romániában-olvasói gondolatok

"Nézem délután a tv-t OTP hirdetés akciós szem.hitel 28.64% . Régóta kíváncsi vagyok a románia hitelezésre hát megnéztem , mit...

KÉRD KÉSZPÉNZBEN A FIZETÉSEDET!
Kérd készpénzben a fizetésedet!

Sokan nem tudják, de a munkavállalóknak joguk van készpénzben kérni a fizetésüket.  Ráadásul csak a bankok veszítenek ezen, a munkáltatók...

Close