Bitcoin-Gyorsan erősödik a rejtélyes virtuális pénz

Minden idők csúcsát érte el a Bitcoin árfolyama, miután a héten egy virtuális pénzért 32 dollárt is elkérhetnek, írja a The Verge. A virtuális fizetőeszköz legutoljára 2011 júniusában volt majdnem ennyire erős, akkor 31,9 dollárt ért egy Bitcoin.

A mostani erősödés a lap szerint nem olyan meglepő. A Bitcoin 2011-ben volt a leggyengébb, volt, hogy csak két dollárt kérhettek érte. Azóta folyamatosan erősödik az árfolyama. Nemrég az elviekben visszakereshetetlen, online fizetéseknél alkalmazható, kizárólag digitális formában létező valuta új piacokra tört be.

Tavaly egy francia bank kapott engedélyt, hogy Bitcoint váltson, de a létező virtuális pénzek összege addigra már a 10,5 millió fölé ugrott, ami mostani árfolyamon több mint 320 millió dollárt érne. Olyan oldalak fogadják el fizetőeszköznek, mint a WordPress, a Reddit, vagy a Megaupload utódja, a Mega.

A mostani erősödésnek az is lehet az oka, hogy  pénzt eddig nem érte egyetlen komolyabb biztonsági támadás sem szeptember óta. Akkor egy hacker 250 ezer dollártnyi Bitcoint lopott el. A virtuális fizetőeszközre az irániak is rátaláltak.

Miután az országban betiltották a dollár vásárlását, csak a feketepiacokon lehet devizát venni, a hivatalosnál jóval magasabb áron. Ezért egyre több iráni teszi Bitcoinba a pénzét, amiből később dollárt is vehetnek. Persze a pénz visszakövethetetlenségének is vannak árnyoldalai. Ezt a fizetőeszközt használják például az internetes drog, vagy gyerekpornó-kereskedelemre.

Cipruson lesz az első Bitcoin-bankautomata

Cipruson üzemelik be a világ első Bitcoin-bankautomatáját. Az ATM mindkét irányba működik, tehát Bitcoint átváltja készpénzre, illetve a betett készpénzért is ad Bitcoint. Ez egy virtuális pénz, amit nem lehet se hamisítani, se az útját követni, se megadóztatni, nincs mögötte állam és jegybank, nem korlátozza semmilyen központi szabályozás. Ugyanakkor van egy árfolyama, ami alapján hagyományos valutára is átváltható.

A Bitcoin üzemeltetőinek lépése azért különleges, mert Ciprus éppen pénzügyi válsággal küzd. Az Európai Unió tonnaszámra, kamionokkal küldi a készpénzt, hogy a bankok újra kinyithassanak. Bár sokan már évekkel ezelőtt a Bitcoin összeomlását jósolták, a fizetőeszköz egyre erősödik, aranyhoz viszonyított értékecsúcson van.

 

Nem a ciprusi az első kapcsolódási kísérlet digitális és a hagyományos pénzvilág között; Franciaországban egy bank már hivatalosan is kereskedhet a pénznemmel, és vannak kósza hírek egy Bitcoin-alapú bankkártyáról is.

Mi az a Bitcoin?

A Bitcoint 2009-ben hozta létre egy Nakamoto Szatosi álnév mögé bújt japán hekker. Valójában az sem biztos hogy japán, senki nem ismeri a személyazonosságát, eldobható emailcímekről kommunikál az anonim Tor hálózaton. A pénznemet egy Bittorrenthez hasonló decentralizált hálózat működteti, a felhasználók gépeinek összeadott számítási kapacitása végzi az összes tranzakció titkosítását, kódolását és hitelesítését.

Az anonim számlák közti átutalások titkosítottak, a rendszer felett senkinek nincs ellenőrzési joga, a tranzakciók lenyomozhatatlanok. A techno-anarchista álom egyesíti a készpénz névtelenségét az online átutalások rugalmasságával.

Arra persze nincs garancia, hogy ez a megoldás segít megoldani a válságokat, de egyelőre úgy tűnik, a felhasználók vagyona nagyobb biztonságban van ebben a valutában, mint bármi másban. Kérdéses persze, hogy ez meddig maradhat így. A virtuális pénz léte nagyon sok érdeket sért, ráadásul mocskos pénzről van szó: a hasznos felhasználás mellett egyértelműen ez lett az alvilág, a gyerekpornó-hálózatok és a drogkereskedők kedvenc fizetőeszköze.

 

​Forrás: index.hu

 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM