BANKSZÖVETSÉG: SZŰNJÖN MEG A BANKOK PERELHETŐSÉGE!

BANKSZÖVETSÉG: SZŰNJÖN MEG A BANKOK PERELHETŐSÉGE!

A devizahitelek végleges rendezését kérik a bankok

FRISSÍTVE: 2014-07-30. A Bankszövetség kívánsága teljesült KATTINTS: JOGÁLLAM? FÜGGETLEN BÍRÓSÁG? TÍZEZER “DEVIZAPER” ÁLL LE!

Végleges, méltányos és elviselhető jogtechnikai megoldást vár a devizahiteles ügyben a Magyar Bankszövetség, hogy megszűnjön a bankok perelhetősége.

A válság kitörése óta a bankszektor tudatában van annak, hogy a devizahiteleket valamikor törvénnyel kell rendezni, és ez a bankrendszernek többletterheket fog jelenteni – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára sajtótájékoztatón. ( Jó duma… cheeky szerk.)

A bankszövetség a Kúria hétfői jogegységi határozatára reagált, melyben a legfőbb bírói testület kimondta, hogy a devizahiteles szerződésekben az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen volt, az árfolyamkockázat adósokra hárítása csak abban az esetben tisztességtelen, ha az ügyfél nem kapott megfelelő tájékoztatást.


Kimondta azt is, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások akkor minősülhetnek tisztességtelennek, ha nem feleltek meg egy szigorú oklistának, amit a Kúria egyik korábbi véleményében alakított ki. Ennek kevés devizahiteles szerződés fog megfelelni, és emiatt nagyon sok perre van esély.

Kovács Levente szerint a Kúria mai döntése méltánytalan volt, hiszen az árfolyamrés alkalmazása szakmailag indokolt volt, de a bankok tudomásul veszik. Az egyoldalú kamatemelésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a bankrendszernek mindig az aktuális jogszabályok betartásával kellett működnie, és úgy is működött.

A Magyar Bankszövetség most azt várja a kormánytól, hogy olyan jogtechnikai megoldás szülessen, amely lezárja a bankok perelhetőségét.


„A kormánytól azt várjuk, hogy egy jól definiált törvényt hozzon létre, és lezárjuk ezt az ügyet” – mondta. A mai döntés méltánytalan volt, hiszen az árfolyamrés alkalmazása szakmailag indokolt. A Nemzetgazdasági Minisztériummal négy éve folynak tárgyalások, hatástanulmányok születtek. Elérkezett az idő, hogy a gazdasági megoldások helyett most már a jogi megoldásokra helyezzük a hangsúlyt – tette hozzá.

A főtitkár szerint olyan megoldás kell, ami társadalmilag méltányos lesz, végrehajtható, és a bankrendszer számára elviselhető terhet kell eredményezzen. A megoldás automatikusan végrehajtható lesz szerinte. Felhívta a figyelmet, hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, és hangsúlyozta azt is, hogy a hiteleket vissza kell fizetni. Kovács Levente a sajtótájékoztatón azt is kiemelte, hogy a magyar bankrendszer stabil, és továbbra is úgy fog működni, mint eddig. – HVG

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM