Amint arról az MNO is beszámolt, az autóhitel-szerződések ezreire lehet hatással a Fővárosi Törvényszék által  kihirdetett jogerős ítélet, ami kimondta: érvénytelen a pénzintézet hitelszerződése, ugyanis azt egy arra nem jogosult autókereskedő írta alá. (FIGYELEM! LISTA A LAP ALJÁN!)

A hír első hallásra biztató az elkeseredett autóhitelesek számára, viszont felvet néhány egyszerű, de annál fontosabb kérdést. Hogyan tovább, ha precedensértékkel, vagy később jogegységi döntéssel tömegesen mondják ki az autóhitel-szerződések érvénytelenségét? A bank visszautalja a befizetett összeget, a tulaj visszaadja az évekig törlesztett és használt kocsit? Mi a helyzet azokkal, akik kifizették a megemelt törlesztőt és lezártnak tekinthetik a sokéves pénzügyi vesszőfutásukat? Visszamenőleg is perelhetőek lesznek a hitelintézetek a lezárt szerződések kapcsán? Az MNO az autóhiteles ügyekre specializálódott ügyvédnőt, dr. Damm Andreát kérdezte.


Nem veheti vissza a bank a kocsit

„Ha egy autóhitel-szerződésre kimondja a bíróság, hogy érvénytelen, attól még maga a gépjármű a tulajdonosnál marad, hiszen az »csak« a hitelszerződés fedezetéül szolgál, és nem a hitelező pénzintézet tulajdona. Nem veheti vissza a bank, mert a tulajdonjog a hitelfelvevőé, a gépjármű is az ő nevén van” – mondta el az MNO kérdésre az ügyvédnő. – „Ebben az esetben csak a törzstőke és a banki alapkamat jár a hitelező banknak. Ha a befizetett összeg több, mint amennyi a szerződésben megállapított tőketartozás és az alapkamat, úgy az visszajár a hitelfelvevőnek. Ha a szerződést nem a bank, hanem egy felhatalmazással nem rendelkező autókereskedő írta alá, ugyanúgy érvénytelen, mint azokban az esetekben, amikor a szerződés nem tartalmazza a kamatot vagy a deviza alapján az árfolyamot” – vázolta a helyzetet dr. Damm Andrea.

Lezárt szerződések

Felvetődik a kérdés: mi a helyzet azokkal a lezárt autóhitel-szerződésekkel, ahol most, utólag derül ki, hogy érvénytelen lehet?

„Ezek a szerződések a lezárástól függetlenül érvénytelenek. A törvény szerint csak akkor lehet érvényes, ha a két fél, a bank és a hitelfelvevő is aláír egy kétoldalú szerződést, amiben megegyeznek, hogy a kölcsönügyletet mindkét fél lezártnak tekinti. A gyakorlat az, hogy a futamidő végén a hitelfelvevő a törzskönyvvel együtt kap egy formalevelet, amiben megköszönik, hogy az ügyfelük volt, és ezzel a bank lezártnak tekinti az ügyletet. A jog szerint bár a  kölcsönszerződés időkorlát nélkül támadható, anyagi követelést a bank felé lezárástól számított öt éven belül lehet támasztani.


Jogegység vagy jogalkotás?

A megoldás dr. Damm Andrea szerint semmiképpen sem a jogegységi döntésben rejlik, mivel a hazai joggyakorlatban nem született még ugyanabban az ügyben több ellentétes jogerős döntés. Az ügyvédnő szerint itt törvényi jogalkotás szükséges. „Ha a bíróság megállapítja egy blankettaszerződés (formai szerződés, ami alapján tömegével kötötték meg az autóhitel-szerződéseket) bármelyik pontjának helytelenségét, és az alapján ítélet születik, akkor az kellő alapot ad a jogalkotásra, ami alkalmazható lesz minden autóhitel-szerződésre. A jogalkotó meghatározhatná, hogy bankoknak kötelező lenne az elmarasztaló ítélet alapján önként a többi autóhitel-szerződésnél is önként eljárni. Ezzel  nemcsak időt, de pénzt is lehet spórolni, hiszen a magyar törvénykezésben egyetlen tárgyalás nyolcvanezer forintjába kerül az államkasszának – mondta el dr. Damm Andrea.


Íme a lista

A Magyar Nemzeti Bank nyilvántartása szerint azt, hogy a pénzintézetek nevében mely vállalkozások voltak jogosultak a hitelszerződések aláírására a 2009. december 31-én hatályos engedélyek alapján, a bankok esetében itt olvashatják, az egyéb pénzintézetek esetében pedig itt tekinthetik meg.

A listák tartalmazzák mindazon pénzintézeteket, amelyek igénybe vettek olyan vállalkozásokat, amelyek a nevükben eljárhattak, illetve azon cégek, úgynevezett ügynökök listáját is, amelyek jogosultak voltak a velük kapcsolatban álló pénzintézet nevében önállóan eljárni. Amennyiben az Ön hitelszerződését az az autókereskedő írta alá, ahol autóját vette, s a hitelügylet 2010 előtt jött létre, viszont nem találja az autókereskedő cég a nevét az MNB listáin, úgy vélhetően hitelszerződése szabálytalan módon jött létre.

Forrás: Magyar Nemzet